Вторият милиард за "безплатно" саниране свърши


Вторият милиард за "безплатно" саниране свърши
Снимка: БГНЕС

3847

И вторият милиард лева за "безплатното" саниране е свършил. Това става ясно от прегледа на програмата в регионалното министерство. "По последни данни от Българската банка за развитие (ББР) са договорени за плащане 1.956 млрд. лева", съобщи вчера служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов. Той и екипът му са установили още, че цените за ремонтите са необосновано високи, критериите са неясни, контролът е слаб. В някои случаи има и недопустими дейности като озеленяване, нови асансьори, домофони, тротоарни плочи - все мерки, които не се вписват в разписаните за "енергийна ефективност".

Само преди месец - на 18 януари, отиващият си парламент гласува увеличението на финансовия ресурс за програмата от 1 на 2 млрд. лева с мотива, че първият милиард е изчерпан, а има голям интерес. Сега обаче се оказва, че и вторият милиард е бил договорен "на зелено", далеч преди да бъде одобрен, в нарушение на всякакви правила за публичните финанси. Това означава, че възможностите за приемане на нови заявки са нулеви. Според ресорния зам.-министър арх. Виолета Комитова програмата е структурирана на неясна основа, методическите указания за прилагането й са с "тълкувателен характер", няма мерки за ефективен контрол и всичко това се е видяло едва при изпълнението й, пише в. "Сега".

Още през януари 2016 г. от регионалното министерство е изпратено писмо до Българската банка за развитие (ББР) да преустанови сключването на договори за целево финансиране в рамките на осигурения 1 млрд. лв. За това обаче не са били информирани кметовете, които са продължили да разписват договорите, както и хората, които продължават да се сдружават и да кандидатстват пред общините за саниране на блоковете, вярвайки, че пари има. Всъщност още в оня момент програмата е била наддоговорена и хората на практика са били лъгани.

С двата милиарда реално ще бъдат санирани 2022 сгради, които вече имат договори за целево финансиране. Виолета Комитова не посочи кой носи отговорност за това да не се обяви публично, че реално парите за саниране, както и евентуалното им увеличаване, са свършили още преди една година. Не беше посочено и защо бившият регионален министър Лиляна Павлова спря програмата и пусна писмо до кметовете, ББР, Министерството на финансите и областните управители да се въздържат от договори едва през ноември 2016 г., веднага след втория тур на президентските избори.

Премълчаването на несгодите по програмата води до лавинообразно увеличаване на сдруженията на етажната собственост. Според данните на МРРБ към момента има подадени заявления от още 2000 сдружения, които чакат финансиране. А други 2000 сдружения са на път да се регистрират с намерения да кандидатстват по програмата. Така надвишаването на желанията е трикратно спрямо финансовия ресурс.

Дали за тези желаещи в някакво бъдеще време ще има пари, е неясно. Това ще се реши от следващото правителство и парламент. И министър Попниколов, и заместничката му вярват, че програмата е добра и тези близо 4000 блока трябва да бъдат санирани. Министърът се ангажира да се повиши контролът и да се обвърже с плащанията. Освен това, както нееднократно "Сега" писа, програмата тръгна при необосновано високи цени с таван от 290 лв./кв. м. Според Виолета Комитова дори намалените и сега действащи пределни стойности от 140 лв./кв. м са високи. Предишни програми с европейски пари постигаха същия резултат с около 100 лв./кв. м.

Друг сериозен проблем са недопустимите дейности, за които ББР е плащала. Става дума за озеленяване на околното пространство, тротоарни плочки, нови асансьори, звъчневи и домофонни уредби. Не е ясно как ще се действа спрямо тези нарушения на кметовете и техните експерти. Финансовото министерство трябва да каже дали общините ще връщат пари от бюджетите си, или всичко остава за сметка на програмата, на държавния бюджет и данъкоплатеца.

От договорените 2022 сгради 266 са пуснати, 500 са почти готови. ББР е разплатила 500 млн. лв., които трябва да й бъдат възстановени от МРРБ. Досега плащания от държавата към банката не е имало.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички