Вучич: Най-евтиният газ е руският, "Турски поток" трябва да мине през България


Вучич: Най-евтиният газ е руският, "Турски поток" трябва да мине през България
Снимка: Getty Images/Guliver

3376

Сръбският президент Александър Вучич подчерта по повод предстоящото посещение на президента на Русия Владимир Путин в Сърбия, че сътрудничеството с Русия е важно за бъдещето на страната.

В интервю за Пинк ТВ Вучич съобщи, че по време на посещението на Путин ще бъдат подписани 21 споразумения.

Той подчерта, че за разлика от тези, които мразят руснаците, сърбите винаги са казвали, че са русофили, отчасти защото харесват руската литература, но работата му не е да говори за литература. "Работата ми е да водя политика и да съблюдавам дали сърбите имат газ", добави Вучич, цитиран от БГНЕС.

Вучич каза, че се наслушал на истории за идването в Сърбия на газ от газопроводите ТАП и ТАНАП, но че лично президентът на Азербайджан, самият Алиев му казал, че няма достатъчно азербайджански газ за Сърбия, защото отива за Албания и Италия.

"Трябва да изградим тръбопроводи и да видим откъде ще получим газ. Наслушал съм се на истории от света, че газ ще дойде от газопроводите ТАП и ТАНАП. Когато бях с президента на Азербайджан Илхам Алиев и поисках газ чрез ТАНАП, той ми каза, че няма газ за нас. Когато идват от Запад, постоянно казват, че ще приемаме газ от ТАП и ТАНАП, само да не взимаме руски газ, нищо че и в тези тръбопроводи няма газ”, обясни той.

Президентът каза още, че благодарение на растежа на промишлеността, потреблението на газ се увеличава и че през следващите пет години ще възлиза на 5 милиарда кубически метра газ годишно, но сега е 3.

Вучич посочи, че не иска двойно по-скъп газ по политически причини, тъй като би се оказал под натиск и че неговата работа е да осигури на гражданите най-евтиния газ.

Затова според него най-добре е „Турски поток“ да мине през България, за да стигне през нея до Сърбия.

"Нямам никакъв идеологически проблем. Дайте ми евтин газ, едва чакам, но още не съм го видял", добави Вучич.

Той посочи, че що се отнася до втечнения природен газ, за който го притискат да внесе, той е два пъти по-скъп и Запада няма да може да плати тази политическа цена.

„Най-евтиният газ в момента е от руснаците и когато руснаците внесат руския газ в България, ще платим, за да стигне и до нас. Затова посещението на Путин е важно. Нямам никакъв идеологически проблем. За разлика от други, моята работа е Сърбия и гражданите й“, каза сръбският президент

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички