Въпреки американската атака Huawei реализира солидна печалба

Въпреки американската атака Huawei реализира солидна печалба
Източник: Getty Images/Guliver

Китайската технологична компания Huawei отчете 25% ръст на нетната печалба през 2018 г., благодарение на увеличените продажби за над 100 млрд. долара. Това е сериозен успех на фона на кампанията на САЩ срещу производителя, целяща да блокира използването на мрежовите му технологии.  

Нетната печалба на Huawei нарасна през миналата година до 59,3 млрд. китайски юана (около 8,8 млрд. долара) след ръст с 28% през 2017-а година и анемичен растеж с 0,4% през 2016-а година. Това представлява най-бързият темп на растеж на бизнеса на Huawei за две поредни години въпреки засиления контрол върху дейностите на компанията, предаде БНР.

В същото време приходите на третия най-голям в света производител на смартфони се увеличиха с 19,5% до 712,2 млрд. юана спрямо 603,6 млрд. юана година по-рано, като само продажбите на мобилни телефони бяха за 294 млрд. юана (около 62,3 млрд. долара).

Перспективите пред Huawei бяха влошени с оглед на обвиненията на САЩ, че оборудването ѝ за телекомуникационни мрежи може да бъде използвано за шпиониране от страна на китайското правителство и призива съюзниците на Вашингтон да забранят на компанията да изгражда мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи). От своя страна Huawei многократно заяви, че Пекин няма никакво влияние върху бизнеса на технологичната компания.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.