Въпреки лимитите - чакащите за влизане в болница намаляват


Въпреки лимитите - чакащите за влизане в болница намаляват
Снимка: Gettyimages.com

3030

Оплакванията на болниците, че вече 3 месеца работят с намалени лимити, не дават отражение в националната листа на чакащите за планов прием. Към 11 юни в нея има записани 4065 души, което дори е по-малко в сравнение с предни периоди.

От лекарския съюз обявиха, че бюджетите на болниците за тримесечието от април до юни са орязани с 10%, редица лечебни заведения потвърдиха и заплашиха, че дейността им е под риск и се налага да се разсрочват планови дейности, за да се влезе в бюджета.

Данните от националната листа на чакащите, в която болниците са длъжни да вписват разсрочените си дейности, обаче не сочат някакви особени промени спрямо предни тримесечия. От една страна, в нея са записани малко над 4000 души, което е с 600 по-малко спрямо ноември миналата година и с 400 под данните от март 2017 г. Увеличение има спрямо януари, когато за прием са чакали 3500 пациенти. Освен това традиционно огромната част от вписаните пациенти реално не чакат и приемът на над 95% от тях е насрочен за този месец или следващия. Както обикновено, голям брой от записаните в листата на те са онкоболни, които реално също не чакат, а е вписана датата на следващата им терапия.

Изключения има например в най-голямата болница - държавната университетска "Св. Георги" в Пловдив, където няколко пациенти ще чакат до декември за прием по пътека за диагностика и лечение на диабет, като най-вероятно става дума за контролни хоспитализации. Няколко души ще чакат няколко месеца за прием за изследвания в инвазивната кардиология пак там. Пациенти на болницата в Пещера с полиневропатия са насрочени за прием за догодина.

Двама пациенти на "Св. Иван Рилски" в София са записани за прием чак през 2020 г. Единият от тях отдавна е в листата на чакащите и е по пътека за лъчетерапия, има и човек, който ще чака до ноември 2020 г. за прием по клинична пътека за диагностика и лечение на чернодробни болести. Три седмици преди това в УМБАЛ Русе трябва да се яви пациент за диагностика и лечение на епилептични пристъпи.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички