Върнаха стария праг на преференциите на първо четене


Върнаха стария праг на преференциите на първо четене
Снимка: БГНЕС

2379

Депутатите одобриха на първо четене промени в Изборния кодекс, с които се връща старият праг на преференциите.

„За“ измененията гласуваха 138 народни представители, 1 гласува „въздържал се“ и нито един „против“.

ГЕРБ предлагат връщане на 7-процентовия праг на преференциите за парламентарните и местни избори и 5-процентовия за евроизборите, както беше досега. Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г., според които избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната квота. Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота, припомня "Фокус".

Депутатите отхвърлиха промените, внесени от ДПС с 25 гласа „за“, 26 „против“ и 89 „въздържали се“. Те предлагаха оставане на сега действащото положение с преференциите, а именно да се признава националната, регионалната и общинската квота за съответните видове избори.

От ДПС предлагаха още текстът за задължителното гласуване да бъде заличен, както и да бъде премахната опцията „Не подкрепям никого“. Предложенията им включваха още да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г. От Движението предлагаха в случаите, в които кампанията се води на друг език, да се осигурява превод на български език и в помещенията на всяка секционна избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта на ДПС бяха заложили текстове, според които за евроизборите през 2019 г. ЦИК трябва да въвежда поетапно машинно гласуване в определени от нея секции, но не по-малко от половината от общия им брой.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички