Възможен е обрат в сделката за "Виваком"


Възможен е обрат в сделката за "Виваком"
Снимка: iStock/Guliver

5117

Ще има ли обрат в сделката за придобиването на "Виваком"? Възможността е реална на фона на отложени плащания, жалба от претендиращ собственик на акции и започнало разследване в британската Служба за борба с тежките измами срещу начина на провеждането на процедурата по наддаването за телекома.

През ноември бизнесменът Спас Русев спечели напрегнат търг за "Виваком" с оферта за 330 млн. евро. До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври "ВТБ капитал" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка "Виваком".

Сделката с Русев вече бе одобрена от Комисията за защита на конкуренцията и се очакваше да приключи до март, но по информацията на в. "Банкеръ" "ВТБ Кепитъл" е решила да удължи до 10 март срока за погасяването на заема, заради който бе извършена продажбата.

Отварянето на нова възможност за изплащане на дълга може да доведе до отмяна на търга и запазване на досегашната собственост в телекома. "ВТБ Кепитъл" държи над 33 на сто в БТК, малко над 43% са на притежателя на фалиралата КТБ Цветан Василев, а останалите малко над 23% - на група кредитори на компанията, най-големият от които е американецът Майкъл Тененбаум.

Още преди провеждането на продажбата на "Виваком" през ноември в Лондон предприемачът Дмитрий Косарев, който е свързан с руския "православен олигарх" Константин Малофеев, обяви, че всъщност той е собственик на 43.3 на сто от акциите в оператора, тъй като е изкупил дела на Цветан Василев. Косарев сезира главният прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, че се прави незаконен опит за продажба на "Виваком", тъй като неговата фирма "Емпрено Венчърс Лимитед" била собственик на 100% от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), държаща въпросните 43.3 на сто. В началото на 2015 г. компанията LIC33 на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие взе дела на Цветан Василев в БТК, но през юли Луврие обяви, че активите са върнати на предишния им собственик. През ноември Косарев заяви, че този дял е негов, но Милен Велчев твърди, че акциите са си на Цветан Василев.

Сегашният ход на "ВТБ Кепитъл" разкрива няколко неща, пише "Банкеръ". От една страна, банката явно няма необходимия резерв, с който да провизира кредита, за да може да го направи предсрочно изискуем. Затова обявява нов срок за приемане на плащания. От друга страна има множество спорни моменти около търга – заведени са съдебни дела в Люксембург, Лондон и Виена по жалби на "Емпрено Венчърс“.

Отделно компанията "Луврие Инвестмънтс Къмпъни 33 СА" (Louvrier Investments Company 33 S.A.) внесе в българския Върховен административен съд жалба срещу решението на КЗК за одобряването на сделката със Спас Русев. Според фирмата на Луврие това ще лиши "ИнтерВ", която е притежавана от негова фирма, от контрол върху собствеността.

Според него обаче действията на "ВТБ Кепитъл" са провокирани от внесена миналата седмица жалба на Косарев в британската Служба за борба с тежките измами.

Тезата е, че "ВТБ Кепитъл" нечестно е завладяла акционерния дял на "ИнтерВ" във "Виваком“, като е влязла в заговор с трета страна, така че да блокират достъпа на собственика. Сред лицата, споменати в документа, са директорите на "ВТБ Кепитъл" Ник Хът и Алексей Яковицки и Юрий Соловьев (заместник-председател на управителния съвет на ВТБ и председател на съвета на директорите на "ВТБ Капитал Холдинг“ (Русия)).

В жалбата се посочва , че "ВТБ Капитал“ нарочно е попречила на "ИнтерВ" да рефинансира заема от 150 млн. евро. След това е продала акциите на дружеството във "Виваком“ нва силно занижена цена на , които са използвани за гаранция по заема, на силно занижена цена на свързано лице – свързания с ВТБ Спас Русев.

Според Косарев властите в Русия също обмисляли разследване срещу неизвестни лица във връзка с продажбата на "Виваком“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички