Възможни са обезщетения за фермерите заради градушките


Възможни са обезщетения за фермерите заради градушките
Снимка: Pixabay

2926

Интензитетът на градушките тази година беше по-висок, ще видим дали можем да обезщетим до някаква степен пострадалите фермери. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева по време на годишната среща на агробизнеса, на която представи насоки и прогнози за развитието на сектора през 2017 г..

Министърът в оставка посочи, че трябва да продължи работата по отношение на изграждането на предприятие за противоградова защита. По думите ѝ финансирането е от капиталовите разходи. Танева отбеляза, че бюджетът за 2017 г. на МЗХ е достатъчен за работа в тази посока.

"Има какво да се желае в посока високопродуктивни животни", коментира още тя. Танева припомни, че на 23 ноември на Министерски съвет са отпуснати 600 млн. лв. за плащане авансово на базовата ставка. "По отношение на Програмата за развитие на селските райони ще следваме графика, а след смяната ще се опитаме да обясним на наследниците в другия мандат защо това е важно", добави тя.

По думите ѝ част от планираните от нейния екип неща са в изпълнение, въпреки оставката на правителството.

"Надявам се да имам наследник, който ще има разбиране към земеделския сектор", отбеляза Танева, цитирана от "Фокус".

Тя изреди някои от политиките, на които трябва да се обърне внимание. "Поземленият кодекс - надявам, се независимо в каква позиция, съм след 2-3 месеца, да започнем този дебат. Независимо от смяната на политическите власти, това трябва да се направи за повече устойчивост, по-добър темп на растеж. Второ - за географската информационна система не бих могла да потвърдя дали ще има подписан контракт. Беше многократно обжалван, но ще позволи да имате далече по-добър достъп до системата, което гарантира по-голяма прозрачност. Трето - Законът за храните. Този закон го работихме заедно с браншовите организации година и половина. Ще настоявам да се направи", поясни тя като призова диалогът в бранша да продължи и със следващия министър на земеделието.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички