Възможно е до седмици да бъдат разтрогнати договорите с американските централи

Възможно е до седмици да бъдат разтрогнати договорите с американските централи
Източник: Getty Images/Guliver

Има съгласие между работодателските организации и правителството, че "трябва да се предприемат енергични мерки за прекратяване на договорите с американските централи (бел. ред. - ТЕЦ "AES Гълъбово Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3") във връзка със съществуването на неправомерна държавна помощ". Това твърди в свое официално съобщение Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ).

Интересен аспект от съобщението е следната част от текста: "В хода на разговора бе констатирано, че са налице всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици". Припомняме, че относно договорите на американските централи за изкупуване на тока им, сключени по времето на правителството на Иван Костов т.е. преди да влезем в ЕС, има запитване от България до ЕК дали не става въпрос за нерегламентирана държавна помощ, но поне засега официален отговор от Брюксел няма.

Освен американските централи, тема на разговор между бизнеса и правителството е бил размерът на студения резерв. Има официално потвърждение, че той ще остане 500 мегавата, а няма да бъде вдиган до 1000 мегавата, каквито опасения изказаха работодателите в началото на седмицата. Сега бил поет ангажимент да няма увеличение, казват от АОРБ.

На срещата участие са взели председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Димитър Бранков (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ).

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.