Възмущение и в НС заради предложението Симеонов да ръководи съвета за хората с увреждания

Възмущение и в НС заради предложението Симеонов да ръководи съвета за хората с увреждания
Източник: БГНЕС

Текстове от новия проектозакон за хората с увреждания, който предстои да бъде гласуван на първо четене в зала в петък, предизвика множество коментира в кулоарите на парламента.

Причината – съществуваща разпоредба, която предвижда ресорният вицепремиер да застане начело на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Оказва се, че това следва да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка от няколко дни настояват майките от инициативата „Системата ни убива“ заради неговите думи - „кресливи жени“ с „уж болни“ деца. Те проведоха няколко поредни протеста, а към искането на оставката му се присъединиха и политически партии.

„Независимо от мотивите и независимо кой е предложил този текст, предложението в проектозакона за хората с увреждания е на Министерски съвет. Ясно е, че това предложение е скандално! Между първо и второ четене ще предложим отново министърът на труда и социалната политика да е този, който да оглави Националния съвет за хората с увреждания“, коментира председателят на социалната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов, цитиран от БГНЕС.

От БСП също се противопоставиха на идеята. „Звучи като виц“, бе реакцията на депутата Антон Кутев. Той припомни, че законът е писан доста преди да избухне скандалът с Валери Симеонов, но според него настоящият вицепремиер не може да върши тази работа. „Идеята тази политика да се координира от вицепремиер по принцип е добра. Лош е вицепремиерът. Този човек не става за тази работа“, смята Кутев. От БСП още веднъж призоваха Валери Симеонов да понесе политическа отговорност за думите си. „Валери Симеонов не може да остане вицепремиер и няма да остане“, категоричен бе той.

Според „Атака“ предложението Симеонов да заеме този пост съдържа провокация към общественото настроение. „Не ми се струва удачно да се поема такъв риск“, смята Явор Нотев.

Темата коментираха и от ГЕРБ. Според народния представител Светлана Ангелова в това предложение не е визирано името на Валери Симеонов, а ресорният вицепремиер. „Между първо и второ четене Законопроектът за хората с увреждания ще претърпи промени. Ще обсъдим предложението“, увери тя. „Смятам, че няма драма и след консултации и обсъждания, текстът може да претърпи промени“, допълни още Светлана Ангелова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.