Възраждането на тандема и гибелта на Русия


Възраждането на тандема и гибелта на Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

3257

Анализ на проф. Хироши Кимура за в. „Санкей"

На 7 май президентът Путин за четвърти път встъпи в длъжността президент. Въпреки само двата месеца, които минаха след 18 март, обстановката, в която се намира Путин в Русия и на международната сцена, стана много по-напрегната. Откровено казано изглежда, че Путин не знае какво да прави. Интересното е, дали такова впечатление се е породило само у мен? Струва си да се обсъди.

Русия става самотна

През това време станаха много инциденти. На 25 март в Кемерово изгоря търговски център. Загинаха 64 души поради недоброкачествената системва за противопожарна безопасност. На 14 април САЩ, Великобритания и Франция изстреляха 105 „Томахоук“ и други ракети по три обекта, в които се произвеждало химическо оръжие в Сирия. Това стана в отговор на подозрение към администрацията на Асад за използване на зарин.

Този удар разклати авторитета на путинова Русия, която се смята за общопризната опора на управлението на Асад. На 4 март, в навечерието на президентските избори в Русия, обществеността беше възбудена от станалото със Скрипал. След инцидента отношенията между Русия и западните страни сериозно се влошиха. Тогава бившият руски разузнавач, избягал във Великобритания, беше отровен с помощта на „Новичок“. Доколкото „Новичок“ е нервно-паралитично вещество, разработено именно в Русия, Великобритания изгони руски дипломати. Освен това около 30 западни държави подкрепиха тези мерки, предприемайки аналогични стъпки. Тъй като Русия реши да действа в отговор, отношенията ѝ със западните държави се влошиха толкова, че се появиха разговори за началото на мини студена война.

Що се отнася до Азия, то САЩ, Северна Корея, Южна Корея и Китай (и дори Япония) проявяват активност и се опитват да урегулират проблема с ядреното разоръжаване на Пхенян, само че Русияне изглежда авторитет по този въпрос. В действителност поради тревожните изменения в ситуацията в близкия изток – като излизането на президента Тръмп от ядрената сделка с Иран и т. н., цените на петрола се повишиха. Въпреки това курсът на рублата не се възстановява в съответствие с тези промени. Точно обратното, поради опасенията от влошаване на американо-руските отношения в деня на встъпването на Путин в длъжност, курсът падна до 62,75 рубри за долар.

Тандемът ще се възроди?

Обобщавайки казаното дотук, в течение на около два месеца от президентските избори, в настоящия момент на Русия и се наложи да се бори с насрещния вятър. Не изглежда, че на президента Путин ще му се удаде да предприеме ефективни контрамерки. В това се състои проблемът. Моята гледна точка може и да изглежда радикална, но мисля, че в течение на идните шест години на Путин ще му се наложи да се сблъска с това. Преназначаването на премиера Медведев, обявено от руския лидер, потвърждава моето песимистично предположение.

Медведев е подозиран в незаконно обогатяване, строителство на свръхразкошна къща и т. н. В настоящия момент той е смятан за непопулярен политик. Освен това този човек следва да бъде сменен за да се излезе от икономическата криза, в която сега се намира русия. Необходимо е да бъде назначен за премиер реформаторът Алексей Кудрин и руската икономика да се диверсифицира, излизайки от ресурсната зависимост.

Независимо от това президентът Путин реши да остави Медведев. Защо? Работата е в това, че той за Путин е предан и удобен човек. Когато Медведев стана президент, всъщност всичко беше в ръцете на Путин. Възможно е през 2024 г., когато изтече мандатът му, Путин да вкара в действие „Тандем.2“ и по този начин да се опита да си осигури политическо оцеляване.

Не го наричат влиятелен

Ще се опитам да направя смела прогноза за четвъртия мандат на Путин. За това на мен ще ми помогнат следните думи, с които могат да бъдат описани предишните три мандата на Путин.

Първи мандат (2000-2004):главната постановка беше „стабилността“ на Русия. Работата е в това, че внезапната демократизация и либерализация по времето на Горбачов и Елцин породиха хаос и недоимък в руското общество.

Втори мандат (2004-2008): главният лозунг беше „благосъстояние“. Благодарение на безпрецедентния бум в цените на петрола петролната държава Русия си осигури материални предимства.

Трети мандат (2012-2018)7 Русия се сдоби с „уважение“. В резултат на намаляване влиянието на САЩ, а също и поради хаоса в Украйна и Сирия, президентът путин демонстрира значимостта на Русия и укрепи нейните позиции на международната сцена.

И така, коя ще стане отличителната черта на четвъртия му мандат?

„Приемственост“, и, преди всичко, „застой“. Това е известна дума, обозначаваща ситуация, в която се оказа СССР в края на брежневския период, продължил 18 г. Путин ще се намира на власт дори по-дълго от Брежнев – 24 години. По думите на руския политолог Андрей Колесников „Путин 4.0“ ще се отличава с постоянен застой. Тази пролет американското списание Time удиви читателите си, след като не постави Путин сред стоте най-влиятелни хора в света. Възможно е това да е малко преждевременно, но според мен, списанието улучи в десетката.

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички