Възстановено бе правото на ранно пенсиониране на съкратените миньори


Възстановено бе правото на ранно пенсиониране на съкратените миньори
Снимка: БГНЕС

4877

Народните представители приеха окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване. Те дават възможност за ранно пенсиониране на миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване предстои.

Промените ще засегнат около 80 съкратени миньори от Бобов дол. Ще бъдат необходими около 16 хил. лева месечно, за да им бъдат изплатени пенсиите. За да се пенсионират, от тях се изисква да имат сбор от осигурителен стаж и възраст 90, от които 10 години първа категория, и навършена възраст 45 години и 4 месеца към 31 декември 2017г. От същата дата възрастта ще се увеличава от първия ден на всяка следваща година с по 2 месеца до достигане на 50-годишна възраст за мъжете и жените. Досега миньорите не можеха да се пенсионират заради промяна в Кодекса, приета през Закона за бюджета за 2018 година. За пенсия трябваше да чакат поне 10 години. Промените ще влязат в сила със задна дата, от 1 януари 2018 година.

Дебатът

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ създадоха проблема на миньорите, а сега се явят като спасители с промените в Кодекса за социално осигуряване. Това каза народният представите от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебатите по промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се дава възможност на съкратени миньори да се пенсионират по-рано.

Според Гьоков от ГЕРБ вместо да решават проблема, са се ослушвали, докато миньорите не са заплашили с протест. Той обърна внимание на управляващите, че така не се прави. „Правя това изказване да ви обърна внимание в бъдеще, когато ви се предложи нещо в полза на хората, да вниквате по същество и да не го отхвърляте само защото е от опозицията“, каза Гьоков, цитиран от агенция "Фокус", и визира многобройните законодателни инициативи на БСП за миньорите. "Ще поздравя миньорите, че не се отказаха да търсят правата си", посочи още депутатът от БСП.

БСП отново превърнаха дебата за Кодекса за социално осигуряване в политически панаир, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова в реплика към Георги Гьоков от БСП. Ангелова обясни, че потърпевшите миньори са на балкона на Народното събрание и се обърна към народния представител Георги Гьоков, като му каза, че в неговото изказване е имало спекулации. „Казахте, че ще подкрепите законопроекта и ще гласувате заедно с ПГ на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Вместо бързо да решим проблема на тези хора, които са вече с връчени предизвестия, вие отново превърнахте дебата в политически панаир, с цел да извлечете дивиденти от този законопроект“, каза Ангелова.

Тя поясни, че ако Георги Гьоков иска да е отговорен политик, да предлага реални решения, а не грешни внушения. В дуплика Георги Гьоков ѝ отговори: „Колегите ме призовават да бъда великодушен. Ще го направя. Няколко неща много ги объркахте, но хората горе слушаха моето изказване от първата до последната дума“, каза Гьоков и обърна внимание, че ГЕРБ са забъркали този проблем. Той призова ГЕРБ, ако искат да са спасители в очите на миньорите да им забъркат още един проблем и отново да го решат.

Няма да влезем в надпреварата между управляващите и БСП. Не, не ни харесва тази надпревара за това кой е по- по- най. Това каза председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов по време на обсъждането. „Миньорите не заслужават такова отношение“, заяви той. „Предложените промени са само бляскава страна на проблема“, коментира Адемов. „Реформата във въгледобива не е завършена. Ако секторът беше реформиран, нямаше да стигнем до ситуацията, в която сме в момента“, обяви депутатът от ДПС.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички