Вземете си три седмици отпуск, съветва експерт


Вземете си три седмици отпуск, съветва експерт
Снимка: Getty Images / Guliver

2694

Колко дълго трябва да почиваме, за да не излезем съвсем от релси по време на работа? Последни твърдения, направени от психологът от Института за изследване на населението и човека към БАН доц. Маргарита Бакрачева, сочат 30 дни поред. Бакрачева е категорична, че поне 1 час на ден всеки трябва да прави неща, които обича да прави.

Според психолога Веселин Геров е много важно как е „настроена” психиката ни – т.нар. циркаден ритъм. Най-известният вариант е 8 часа работа, 8 часа свободно време, 8 часа сън и 5 дни работа, 2 дни почивка. Най-добре е хора, живеещи в такъв ритъм, да си вземат три седмици отпуск, каза лекарят пред Нова телевизия. По думите му минава една седмица адаптация, преди да започне т.нар. активна почивка. Ако тя е само една седмица, тогава може да се наблюдава изнервяне заради всъщност краткия период. 3-4 дни настройка, 1 седмица активна почивка и 1 седмица настройка за вработване – това препоръча д-р Геров.

Голям бич по отношение на т.нар. burn out синдром (бел. ред. – буквално откачил от работа) е работата на смени, защото човек не е пригоден да спи през деня. Освен това трябва да почиваме активно – не да гледаме телевизия, ако например работата ни е свързана с медии. Дори една разходка в парка позволява да се „изтрие” напрежението. Психиката си почива единствено, когато човек спи. Ако има безсъние, тогава има burn out. Ако мислиш за проблемите извън работа, това вече не е активна почивка, подчерта категорично д-р Геров, според когото това е първа фаза на burn out.

Бившият социален министър Иван Нейков припомни, че по българския Кодекс на труда имаме 20 работни дни отпуск, но е факт, че отпускът зависи от договорката с работодателя. Нейков даде пример с производствени предприятия – да се обявява 1 пълен месец задължителен отпуск за всички. Това не е универсално решение и не е възможно навсякъде – например в „Спешна помощ” и в медиите, но където може, е добре да се прави, още повече, че е разрешено от закона, добави Нейков.

Какво още коментира експертът прочетете в Actualno.com.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички