YouTube изтри 5 млн. видеа заради неподходящо съдържание

YouTube изтри 5 млн. видеа заради неподходящо съдържание
Източник: Getty Images/Guliver

Порталът YouTube, собственост на Google, е изтрил около 5 милиона видеоклипа от платформата си, заради нередно съдържание. Това е станало през четвъртото тримесечие на миналата година.

Клиповете са премахнати, преди зрителите да ги видят. Това обяви компанията в нов доклад, подчертавайки действията си в отговор на натиска за по-добро опазване на онлайн обществото, съобщава TechNews.

Отстранените видеоклипове са били със съдържание на сцени на екстремизъм, тероризъм, подвеждаща информация, опасно за децата съдържание, пиратско видео.

YouTube бе критикувана от правителства, които заявяват, че не прави достатъчно за премахване на екстремистко съдържание, както и от рекламодатели, които за кратко бойкотираха услугата, излъчила техни реклами наред с видеоклиповете, за които се смята, че са неподходящи.

YouTube заяви в доклада си, че автоматизирането на защитата от нередно съдържание чрез специализиран софтуер „се отплаща“ чрез по-бързо отстраняване на нередните клипове.

Въпреки това YouTube все още се нуждае от вътрешен екип от хора, които да проверяват откритията на софтуера. Такъв е бил случаят с други 1,6 милиона видеоклипа, които са били премахнати едва след като някои потребители са ги изгледали. За тези клипове е било докладвано от потребители, активисти или правителства.

Коригирането на проблемни видеоклипове, било то чрез намесата на хора или автоматизирано, може да помогне на YouTube, която е основен двигател в приходите на Google, да предотврати случаите на регулаторна несъвместимост и спад в продажбите. Засега анализаторите твърдят, че търсенето на реклами в YouTube остава стабилно.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.