Юнкер призова за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген


Юнкер призова за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген
Снимка: Getty Images/Guliver

2893

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поиска от ЕС да бъде "по-приобщаващ" и незабавно да бъде отворено Шенгенското пространство за България и Румъния. Той представи личната си визия за развитието на ЕС. 

Юнкер добави, че всички държави-членки трябва да могат да влязат и в еврозоната, но ако са изпълнили условията. Юнкер поиска всички страни да влязат в еврозоната, но за да може това да стане, да бъде създаден инструмент за техническото подпомагане на страните-членки на ЕС, които са извън еврозоната. Трябва да поддържаме перспектива за разширяване на ЕС на Западните Балкани, но в рамките на мандата на сегашния ЕС фактическо разширяване няма да има, защото няма как да бъдат постигнати необходимите изисквания. Това изключва в обозримо бъдеще присъединяването на Турция, каза Юнкер.

Председателят на ЕК обърна специално внимание на Турция – мястото на журналистите е в редакцията, не в затворите, каза той. "Престанете да говорите като за фашисти и нацисти за ръководителите на страни-членки на ЕС. Който съзнателно ни обижда, си затваря пътищата към Европа и понякога ми се струва, че има такива хора в Турция. Ръката ни остава протегната към турския народ и към всички, които са готови да работят с нас на база на нашите ценности", уточни Юнкер.

Не може да има граждани от втора категория – недопустимо е деца в Европа да умират от болести, които би трябвало да са изкоренени на Стария континент. Децата от Румъния и Италия трябва да имат равен достъп до ваксини, както в другите държави – без "ако" и "ама", каза бившият премиер на Люксембург.

Не може да има работници втора категория – хора, които работят едно и също, трябва да получават една и съща заплата, независимо къде работят в Европа, подчерта още Юнкер. Затова той обяви, че ЕК ще се стреми да създаде общ орган за наблюдение на трудовия пазар.

Неприемливо е някои европейци да получават храни "второ качество". Трябва да дадем съответните правомощия на националните органи, за да няма например по-малко какао в шоколада, призова Юнкер.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички