Юнкер: Мястото ви е в Шенген, за еврозоната нещата не са достатъчни

Юнкер: Мястото ви е в Шенген, за еврозоната нещата не са достатъчни
Източник: БГНЕС

Изобщо не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство.

„България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ, въпреки реалността“, посочи Юнкер, цитиран от bTV, и уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет.

Бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък, посочи той.

„Всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които отговарят на изискванията имат това право и задължение“, посочи той. „Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12 часа, а казвам, че България е на добър път“, коментира Юнкер. „Нещата не са достатъчни, но има явен напредък“, обясни той.

По думите му от първостепенно значение е подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и по отношение на Турция.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.