Юнкер: Преговорите за Brexit се нуждаят от значителен напредък


Юнкер: Преговорите за Brexit се нуждаят от значителен напредък
Снимка: Getty Images/Guliver

2339

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че в преговорите по Brexit трябва да бъде постигнат „значителен напредък", особено по проблема с ирландската граница.

"Иска ми се да вярвам, че ще можем да постигнем сделка с нашите британски приятели между срещата на Европейския съвет следващата седмица и възможната среща през ноември", каза Юнкер пред френския вестник Mond, предаде БГНЕС.

"Затова се нуждаем от съществен напредък, който трябва да можем да постигнем следващата седмица", добави Юнкер, имайки предвид срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, където излизането на Великобритания от Европейския съюз е основна точка в дневния ред.

Британският премиер Тереза Мей е поканена да се обърне към европейските лидери в навечерието на преговорите по плановете си за Brexit.

Ако тя не може да ги убеди, че е в състояние да представи вариант за сделка по Brexit, който европейските й колеги виждат като зачитане на общите правила на ЕС в областта на търговията и инвестициите, се очаква преговорите да попаднат в криза.

Най-голямата трудност е бъдещата търговия и митническо споразумение между Ирландия, член на ЕС, и Северна Ирландия - британска територия, която ще напусне търговския блок през март следващата година заедно с останалата част от Обединеното кралство.

"Ирландският въпрос очевидно е изключително труден," каза Юнкер. "Вярно е, че ние не сме там, където би трябвало да бъдем, за да можем да приключим. (Но) ЕС не е наложил това разискване на британците и ирландците: това е суверенно британско решение, което причини тази трудност.“

"Във всеки случай, ако Ирландия се окаже в ситуация, в която не може да приеме предложеното, тогава няма да приключим." Ирландия на първо място ", каза той.

Юнкер допълни, че Еврокомисията и страните членки се подготвят за потенциален сценарий „без сделка“, при който Великобритания ще излети от ЕС следващия март без правни споразумения, регламентиращи отношенията ѝ с останалата част от блока.

„Някои (страни-членки) обмислят, че трябва да направим повече (да бъдем подготвени, че няма да има сделка)“ , каза Юнкер. „Имам добри основания да не правя това: ние не настояваме прекалено много, защото това би изглеждало като провокация за Лондон“.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички