За 2 млн. шофьори у нас - бонус, за 18 000 - малус

За 2 млн. шофьори у нас - бонус, за 18 000 - малус
Източник: БГНЕС

78% от шофьорите би трябвало да получат бонус "Гражданска отговорност". Изрядните водачи ще получават за всяка година 10% по-евтина застраховка, а при неизрядните тя може да достигне до 400%. Това сочат изчисления на Комисията за финансов надзор (КФН) относно въвеждането на системата "бонус-малус".

По този начин, в най-добрия случай шофьорите ще плащат 225 лв, а в най-лошия 1200 лв.

За преминаване от един в друг клас категории ще се изисква определен период време. Например - при сериозни нарушения като каране с превишена скорост, шофьорите могат да минат само за една година до +400%, а след това ще са им необходими 12 години, за да стигнат отново до нулева база, съобщава БНТ.

От КФН обявиха още, че обмислят как да се промени текстът, който предвижда онези, които са извършвали сериозни нарушения и тяхната „Гражданска отговорност” е поскъпнала сериозно, например до 1200 лв., за да не върви този грях с колата, когато тя се препродава. Това обаче трябва да стане така, че да се избегне и възможността да си прехвърлиш колата на дете и да продължиш да бъдеш джигит на пътя.

Разчетите на КФН показват, че максималното оскъпяване от 1200 лв. се очаква да плащат около 18 000 души.

Първата 10-процентна отстъпка още през първата година ще могат да ползват около 2 млн. собственици на автомобили.

До 10 декември се приемат предложения за наредбата, а след това в НДК ще се проведе голяма обществена дискусия, за да бъдат изчистени всички спорни текстове в документа.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.