За държавата не е проблем да плати F-16 наведнъж

За държавата не е проблем да плати F-16 наведнъж
Източник: БГНЕС

България може да си позволи да плати наведнъж новите изтребители F-16, заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос дали може да се договори разсрочено плащане, предава БНР.

"В преговори сме още, най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане. Със сигурност военните проекти са скъпо за нас усилие. Това, което съм убеден, е, че F-16 Block 70 е най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента. 2 млрд. (лева, б.р.) са доста пари, но след като това е приоритет, след като сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено", обясни министърът.

Начинът на плащане на изтребителите беше едно от предизвикателствата в преговорите за самолетите между България и САЩ. Вашингтон искаше да бъдат платени наведнъж, докато българските власти опитаха да договорят разсрочено плащане.

Вчера министърът на отбраната Каракачанов каза, че България може да си позволи да даде максимум 2 млрд. лева за F-16. Преговорите със САЩ продължават, а обсъжданата в момента цена може да бъде намалена, увери военният министър.

Страната ни ще плати по-малко от посочения таван от 1.6 млрд. долара (2.78 млрд. лв. по актуалния курс), гласуван от Конгреса на САЩ, потвърди американският посланик Ерик Рубин.

Очаква се договорът за изтребителите да бъде подписан до края на лятото, а България да получи първите самолети през 2023 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.