За какво да внимавате, когато купувате детски стоки за лятото


За какво да внимавате, когато купувате детски стоки за лятото
Снимка: Пресцентър КЗП

2792

Порязване, падане и нараняване са основните рискове при най-често купуваните за лятото стоки за деца, сред които са ролери, скейтборди, тротинетки и велосипеди. До подобни инциденти може да се стигне, ако тези изделия не отговарят на стандартите за безопасност или не се спазват инструкциите на производителя за въвеждане в експлоатация, поддръжка и употреба. За това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по БНТ.

„В хода на контролната дейност ние изискваме от търговците всички документи, които удостоверяват, че даденото средство е съобразено със съответния стандарт за безопасност, на който то задължително трябва да отговаря”, подчерта Маргаритов. „Законът изисква за всяка потребителска стока да има гаранционна отговорност до две години. Ако тя даде дефект, при отправянето на рекламация, търговецът е длъжен да предприеме действия за отстраняването на този дефект. Не го ли направи в срок, търпи санкция от контролния орган”, каза още председателят на КЗП. Той допълни, че при сега действащото законодателство при проявата на някакво несъответствие в първите шест месеца от покупката, потребителят не е длъжен да доказва, че то не се дължи на неправилна експлоатация и търговецът поема целия риск от възникналия проблем.

Председателят на КЗП даде и практични съвети за какво да внимаваме още в магазина при покупката на най-желаните детски стоки за лятото. „Съветът към хората, когато купуват колело, е да вземат една ролетка, с която да могат да измерят въз основа на публикуваната на нашия сайт информация някои по-съществени разстояния, които са задължителни по стандартите за безопасност и които наистина гарантират, и в зависимост от възрастта на детето, че то ще може правилно да управлява велосипеда. Важно е например, когато говорим за кормилото, ръкохватките, спирачните механизми, отстоянието между самата ръкохватка и спирачния механизъм да позволяват на детето от съответната възраст спокойно да може да хване тази спирачка и тя да не му се изплъзва. Също така ръкохватките да бъдат с разширения в края, което за бъде не по-малко от 4 см, за да се предотврати изплъзване на ръката по време на управление. Крепежните елементи да не позволяват самостоятелна възможност за развиване”, посочи Маргаритов. „Това са специални технически решения, които гарантират безопасността. Те са резултат от много задълбочени изследвания и са залегнали в т.нар. стандарти за безопасност. Именно това проверяваме и ние като контролен орган, който би трябвало да гарантира, че на пазара няма разпространени опасни стоки от този тип”, обясни той.

Маргаритов обясни, че по отношение на ролерите, скейтбордите и тротинетките е важно да няма остри ръбове и колелцата им да се движат свободно. При скейтбордите и тротинетките е задължително повърхността отгоре да леко грапава, за да не позволява приплъзване на обувките.

На въпрос на водещия могат ли родителите да поискат от търговеца да им предостави доказателства за съответствие на изделието с изискванията за безопасност и за проведени лабораторни тестове, Маргаритов обясни, че това са документи, които се изискват от контролните органи при осъществяването на проверки. Но препоръча на родителите да настояват за инструкции за безопасност, каквито търговците са длъжни да предоставят при продажбата, при това задължително на български език. От изключително значение е да се осигурят средства за лична безопасност като каски, налакътници и наколенки, които дори детето може само да избере, за да ги ползва после с удоволствие. „Неспазването на стандартите и неправилната експлоатация може да доведе до различни инциденти”, обърна внимание председателят на КЗП.

„Изключително важен е и надзорът на възрастни. Това важи и за надуваемите средства, които се ползват край водоемите, защото – доказано е – за съжаление и в най-плитките води може да настъпи удавяне”, добави той.

Маргаритов препоръча преди покупка да се направи справка в публикувания на интернет страницата на КЗП регистър на забранените опасни стоки. Това ще даде на родителите по-добра представа за спрените продукти и за известните рискове от употребата им.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички