За оценка на европроект често се чака с месеци

За оценка на европроект често се чака с месеци
Източник: iStock/Guliver

Част от оценките на европроектите продължават да се точат месеци след изтичането на крайните срокове, като в някои случаи прегледът на документите отнема цяло полугодие. Това показва одитен доклад на Сметната палата за ефективността на програма "Иновации и конкурентоспособност" в периода от 2014 г. до средата на 2017 г. Все пак напредък има - в първите години на еврофинансирането оценката по някои проекти стигаше и до година, пише в. "Сега".

Първият програмен период на единствената програма за бизнеса бе удавен в бюрокрация. Но се оказва, че и сега за оценката на някои от проектите се чака с месеци. Така например прегледът на документите за проекти, свързани с иновации, по график е трябвало да не надхвърля четири месеца, но всъщност е отнел още шест. Това означава, че книжата за нововъведения е трябвало да отлежат общо 10 месеца, докато получат "да" или "не" за финансирането си. Това е сериозен проблем за иновациите, които в повечето случаи остаряват, докато комисията по оценка успее да излезе със становище, отбелязват експертите.

Закъснение, но "скромно" - от порядъка на няколко месеца, има и при оценката на проектите за нова техника и енергийна ефективност на малките фирми, отчитат от Сметната палата. От Управляващия орган на програмата оправдават забавянето с липсата на достатъчно експерти и наплива на много кандидати. Проблеми срещали и самите предприемачи. По част от процедурите можело да се кандидатства електронно и за целта всички документи трябвало да бъдат подписани с електронен подпис. Част от шефовете на фирмите обаче пропускали да се подпишат и така бавели процедурата.

Точно 1578 са проектите, за които не е стигнало финансирането по някоя от мерките на програма "Иновации и конкурентоспособност", отчитат одиторите. За тях обаче има шанс, тъй като попадат в т.нар. резервен списък по програмата. Той се прави, за да може, ако някой от победителите се откаже или по някаква причина отпадне на финалната права, да може друга фирма веднага да заеме неговото място. За този период отхвърлените проекти са почти 840, а тези, които са били одобрени за финансиране, са 904. Най-много са кандидатствали по мярката, свързана с покупка на нова техника и обновяване на производствата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.