За попълване на държавния бюджет - продажба на миноритарни дялове в държавни компании


За попълване на държавния бюджет - продажба на миноритарни дялове в държавни компании
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3120

Ударна продажба на части от осем сочни и апетитни държавни компании чрез борсата - това предлагат работодателски организации, пенсионните дружества и представители на инвестиционната общност, пише в. "Преса".

В писмо до премиера Бойко Борисов и до ресорни министри те съветват правителството как да намали бюджетния дефицит в хазната, като привлече бързо (до шест месеца) свеж паричен ресурс. По принцип сделките чрез борсата се смятат за прозрачни, а оценките - справедливи.

Идеята на бизнеса е на тезгяха да бъдат изкарани миноритарни пакети (20-25%) от държавни компании, които биха привлекли силен инвеститорски интерес. Изброени са осем конкретни дружества, като акцентът е в енергетиката: Български енергиен холдинг (БЕХ), АЕЦ "Козлодуй", "Булгартрансгаз", Електроенергиен системен оператор (ЕСО), ТЕЦ "Марица-изток 2". Към тях се добавят една финансова институция (Българска банка за развитие), едно летище (София) и 100 000 кв. м луксозни имоти, обединени под шапката на Агенция за дипломатически имоти в страната (АДИС).

Авторите на идеята изтъкват следния мотив: от една страна, държавата има нужда от финансов ресурс. Заложеният в бюджет 2015 дефицит е 3% от брутния вътрешен продукт, или близо 2,4 млрд. лв. Изчисления показват, че от продажбата на тези пакети може да се вземат около 2,5 млрд. лв. при интерес на борсата. От друга страна, в момента има много свободни пари в банките, пенсионните фондове, застрахователните компании и договорните фондове. И не на последно място - евентуалната продажба би привлякла и чуждестранни инвеститори в страната. Дава се пример с Румъния, която е събрала близо 2 млрд. долара от продажба на миноритарни пакети в енергийни компании след 2010 г.

Не е тайна, че за повечето дружества от години се говори за приватизация (пълна или частична), но винаги неочаквани пречки осуетяват процедурите. Най-много пари биха се взели от сектор "Енергетика", към чиито компании интерес има от наши и от чужди инвеститори. Перлата е Българският енергиен холдинг, чийто 25-процентен дял се оценява грубо на 838 млн. лв. Това е нетната стойност на активите, която се получава, като те се намалят със задълженията (пасивите) на холдинга. Разбира се, пазарът ще покаже на колко се оценява мастодонтът БЕХ.

Дипломатическите имоти аха да бъдат продадени още при кабинета на Симеон Сакскобург­готски. "Миролио" предложи 96 млн. лв. през 2003 г., но заради пропуски в документацията офертата бе отхвърлена. АДИС притежава близо 100 000 кв. м имоти, от които половината са жилища.

Процедурата за концесия на летище София беше спряна заради проблеми с отчуждаване на земите. Кабинетът Борисов обаче я поднови и в момента се извършват предконцесионни анализи, съобщиха от Министерството на транспорта.

Ролята на енергийното министерство

Идеята за продажба на миноритарни пакети от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и негови дъщерни дружества на някоя фондова борса тръгна в началото на този месец от Министерството на енергетиката. Раздържавяването беше предложено в проект на програма за стабилизиране на отрасъла.

Документът се разработва съвместно от министерството и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Проектът поясняваше, че продажбата на акции от холдинга или негови дружества цели „постигане на публичност и прозрачност при управлението и финансовата стабилизация на сектора“. Пак там се описваха и спешни спасителни мерки за НЕК, които биха помогнали и срещу ново поскъпване на тока за населението.

Когато работният документ стана известен, енергийното министерство леко се дистанцира от него. „Предстои на предложенията да бъде направен финансов анализ, който да даде ясна представа за отражението на всяко от тях както върху компаниите от енергийния сектор, така и върху крайните потребители“, поясниха от ведомството на 8 януари.

Варианти за преструктуриране на БЕХ се предлагаха от експертите на Еврокомисията в техния анализ „Констатации и препоръки“ от 2013 г. В структурата на мегакомпанията и днес влизат 45% от всички инсталирани мощности за производство на ток в България.

Експерти: Мярката няма да спаси бюджета

Идеята е прекрасна, но в този си вид няма да изпълни заложената цел - намаляване на дефицита в бюджета. Това коментираха експерти от одиторски компании. Повечето дружества, посочени от работодателските организации, са дъщерни на Българския енергиен холдинг. Това означава, че парите от продажба на миноритарните пакети ще влязат в холдинга, а не в хазната. С получените средства обаче може да се запълни част от дупката в енергетиката и тя да се вдигне на крака. Законът за приватизация и следприватизационен контрол казва, че агенцията може да продава участия от дъщерни дружества, но парите постъпват във фирмата майка, посочват одиторите.

Приветстваме отправеното предложение предвид факта на недостиг на финансов ресурс в държавата, коментира икономическият министър Божидар Лукарски. Предлаганите от асоциациите мерки за привличане на свеж паричен поток ще позволят покриване на голяма част от бюджетния дефицит, обясни той.

От Агенцията за приватизация обаче посочват, че визираните в писмото дружества от енергетиката са дъщерни на БЕХ и са включени в забранителния списък за продажба. Единственият начин да се продадат пакети от тях е да се извърши промяна в приватиза­ционния закон, като въпросните дружества се извадят от този списък с решение на Народното събрание. Същото се отнася и за летище София.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички