За предстояща епидемия от морбили не може да се говори, заяви Кунчев


За предстояща епидемия от морбили не може да се говори, заяви Кунчев
Снимка: БГНЕС

2770

"Пуснахме това съобщение, защото обстановката около нас не е спокойна. Вносът винаги е възможен, но за предстоящи епидемии не може да се говори. Искам да припомним да се провери имунизационният статус и там където има забавяне на ваксината да се направи." Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по темата с възможна епидемия от морбили.

На въпрос дали възрастните хора са застрашени, Кунчев отговори: "Много от нас са я изкарвали, много от нас имат имунитет. Малко вероятно е да се повтори заболяването."

Националният здравен инспектор определи като "малък епидемичен взрив" случаите на морбили от 2017 година в Пловдив и Пазарджик, които тогава бяха обявени, като "епидемии."

Той допълни още в интервю за Нова телевизия, че "като диагностика заболяването не е трудно, всеки лекар може да го познае. Морбилният вирус се насочва към нервната система, рядко, но има случаи на усложнения. Особено при закъсняло лечение усложненията са тежки. В масовия случай минава доброкачествено, в 90% минава без остатъчни явления, в 10% - по-тежко, а в 1% - с тежки усложнения. Ваксиналното покритие се движи между 90 и 92%, което не е лошо."

Кунчев уточни, че епидемични стойности за грипната вълна ще достигнат своя пик към края на месеца. Според специалистите времето, в което заболеваемостта от грип е висока не е подходящо за поставянето на ваксина.

Припомняме, че през последните дни имаше призив от страна на Министерство на здравеопазването за ваксиниране срещу морбили. На 8 януари проф. Кантарджиев също заговори за епидемия. Въпреки случаите в Румъния, които до момента са всявали паника, повишение на заболеваемостта там не е регистрирана, напротив - дори има намаление на случаите на морбили.

Важно е да се знае, че ваксината, която се поставя, не е само срещу морбили, а съдържа и живи щамове на паротит и рубеола. Още по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички