За пръв път през това десетилетие оценката на "Кофас" за развитието на България се повишава


За пръв път през това десетилетие оценката на "Кофас" за развитието на България се повишава

2009

Оценката на риска за развитие (бел. ред. - странови риск) на България се повишава за първи път от 8 години насам т.е. страната ни има по-добри перспективи за развитие и е станала по-добро място за живот и развитие на бизнес. Глобалната компания за управление на риска "Кофас" я покачва от ниво В до А4, което псе определя като "приемливо". Въпреки това, по класификацията на компанията, оценка под A2 означава инвеститорите да се застраховат от съответните рискове.

Промяната идва след като през 2009 година оценката на страновия ни риск беше намалена и оттогава насам не е изменяна. Покачването на този показател се дължи на множество фактори, сред които успешното възстановяване, умерения растеж и продължаващата консолидация в банковия сектор. По отношение на основните икономически показатели „Кофас“ отчита следното – тенденция на растеж на икономиката през последните три години, но прогнозата е през тази да има забавяне – 3% спрямо 3,3% през 2016 година; състояние на дефлация, но се очаква здравословна инфлация от 1% през тази година; леко намаление на публичния дълг към БВП спрямо 2016 година. Като топ икономически сектори в България „Кофас“ посочва Информационните технологии, Туризма и производството.

България се откроява в цялата картина на малко на брой повишения на страновите рискове. Освен нея, от европейските страни такова повишение се отчита за Естония (от А3 на А2), Исландия (също от А3 на А2), Испания (от А4 на А3), Кипър (от С на В), Сърбия (от С на В) и Босна и Херцеговина (от D на С). Това, заедно с Кения, Аржентина, Гана и Пакистан, са единствените повишения на страновите рейтинги в света. Останалите са без промяна, има и четири понижения.

"Повишаването на оценката на страновия риск на България е достатъчно ярък показател, че страната ни става по-стабилна и по-ниско рискова като бизнес среда. В същото време не бива да пренебрегваме факта, че независимо от това, рисковете в политическата сфера остават и това може да се отрази неблагоприятно върху по-нататъшното развитие. Рисковете от неплащане също остават съществени поради високата задлъжнялост на фирмите в България", отбеляза Милена Виденова, Управител на Кофас за България.

Глобалната картина

Цялостният анализ на рисковете, направен от "Кофас", показва, че 2017 ще бъде година на политически и банкови рискове в развиващите се страни. Въпреки сериозния икономически растеж на места, като цяло несигурностите ще продължат да доминират в глобалния икономически климат и през тази година.

Специалистите от "Кофас" специално отбелязват, че глобалните политически рискове ще достигат рекордно ниво през 2017 г. и така ще продължат да бъдат основен проблем пред бизнеса. Това ще се случи включително и в традиционно стабилната откъм този показател Европа, особено предвид предстоящите важни електорални битки в Германия, Франция и Холандия, както и последиците от Brexit. Едно подобно на ситуацията във Великобритания развитие ще доведе до намаляване на растежа на Стария континент средно с 0,5 пункта.

Политическите рискове в развиващите се страни са също по-високи отвсякога, движени от социалното недоволство и повишените заплахи за сигурността. Русия и страните от ОНД и Северна Африка заедно с региона на Близкия изток са регионите с най-високи рискове сред големите нововъзникващи икономики. Нарастването на политическото и социално недоволство в Южна Африка е най-съществената причина за понижението на оценките там, при това в ситуация на доста слаб растеж. Рисковете, свързани със сигурността, включващи терористични атаки, конфликти и убийства, са нов съществен фактор при политическия риск. Не е изненада, че най-високи са те в Русия и Турция.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.67595
 • GBP
  1
  2.16095
 • RUB
  100
  2.13018
 • JPY
  100
  1.58985
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  393.46
  377.91
 • Litecoin
  1
  79.20
  76.03
 • Ethereum
  1
  614.79
  590.71
 • Bitcoin
  1
  18589.92
  17864.10
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички