За първи път у нас извършиха „безкръвна“ имплантация на биологична клапна протеза


За първи път у нас извършиха „безкръвна“ имплантация на биологична клапна протеза
Снимка: Pixabay

7550

На 12.12 в УМБАЛ Света Екатерина за първи път в страната, бе извършена „безкръвна“ имплантация на биологична клапна протеза на пациентка с високостепенна трикуспидална ре-стеноза и инсулфициенция. 4 часовата процедура бе извършена от проф Юлия Джоргова, пионер в областта на интервенционалната кардиология и нейният екип, съобщиха от болницата.

Процедурата се извършва за първи път в България, като в световен мащаб са описани около 150 случая. Пациентката е 74 годишна жена, която 2006 година е била оперирана по повод на високостепенна митрална стеноза (стеснение на клапата между лявата камера и лявото предсърдие, което затруднява нормалният поток на кръвта) и високостепенна трикуспидална регургитация (клапата между дясна камера и дясно предсърдие пропускаща голямо количество кръв назад към предсърдието). Тогава протезирана митрална клапа с механична протеза, а трикуспидалната клапа с биологична протеза. След операцията пациентката е била проследявана в клиниката, като през последните 2 години е с прояви на прогресираща, тежка, инвалидизираща сърдечна недостатъчност с лесна умора и задух при обичайни физически натоварвания и масивни отоци по долните крайници, налагали множество чести хоспитализации. При прегледите установена високостепенна ре-стеноза и инсулифиенция на биологичната протеза на трикуспидалната клапа. Предвид повишеният риск при повторна операция на пациентката е било предложено авангардното „безкръвно“ лечение,поставяне на нова клапна протеза през вена на шията.Процедурата се поема изцяло от здравната каса.

Транскатетърната аортна клапна имплантация, по- известна като TAVI процедура, се утвърждава като метод за лечение на високостепенна аортна стеноза ,при възрастни и високо рискови пациенти за конвенционално кардиохирургично лечение, в УМБАЛ Света Екатерина, която е болницата с най- голям опит в областта на ТАVI- процедурите в България. Процедурата е нова, но дава добри дългосрочни резултати при наблюдаваните пациенти.

По сходна технология се извършва и смяната на биологични протези при пациентите с дисфункция на биологични митрални и трикуспидални клапни протези.

С тази уникална за страната процедура се демонстрира непрекъснатия стремеж за развитие на професионалистите в УМБАЛ Света Екатерина, породено от желанието за да се помага на високорисковите, тежки, коморбидни пациенти, които заслужават право на лечение.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички