За първи път в България имплантираха трахея


За първи път в България имплантираха трахея
Снимка: БГНЕС

2726

Уникална операция – субституция на трахеята, в която бе изграден и имплантиран цял орган от автоложни присадки, извършиха в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

В 10-часовата интервенция участваха екипи от 4 специалности – по Гръдна хирургия, Пластично-възстановителна хирургия, Кардиохирургия и УНГ под ръководството на д-р Цветан Минчев. Той е началник на отделението по Гръдна хирургия на Токуда – една от водещите в страната структури за оперативно лечение на заболяванията на белия дроб и гръдната област с много голям обем и сложност, съобщиха от болницата.

Хирурзите създадоха и поставиха автотрансплантант – орган, изграден от собствени тъкани, който да замести унищожената от рака трахея и по този начин пациентът да може да диша самостоятелно. За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези. Пациентът е с вторични изменения от рак на ларинкса, които засягат трахеята и органите около нея – медиастинума, хранопровода, лимфни и други жлези. Авансирането на рака в трахеята постепенно води до невъзможност за нормално дишане и до състояние, несъвместимо с живота.

„Успяхме да изградим и имплантираме трахея с помощта на тъкани от ръката и хрущяли от ребрата на пациента. Операцията беше комбинация от няколко хирургични етапа, през които отстранихме и засегнатите от метастазиралия рак други органи. По този начин дадохме възможност на болния да диша самостоятелно” – разказа подробности за уникалната операция д-р Минчев.

Автотрансплантантът е с дължина 7 см, колкото нормална трахея и се имплантира с микроскопска хирургия с помощта на хранещи съдове от ръката, които се свързват към мамарната артерия. В сложната имплантация и съединяването на съдовете се включва д-р Асен Келчев от отделението по Кардиохирургия на Токуда. А в изработването на автотрансплантантът активно участва гост-хирургът доц. д-р Маргарита Кътева.

Операциите за реконструкция и имплантиране на трахея са изключително малко в цял свят, а сложността и обемът, в който е направена хирургията в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, я правят уникална на глобално ниво. Този метод е и единствена алтернатива в такива случаи, тъй като имуносупресивната терапия след евентуална трансплантация на изцяло донорска трахея увеличава риска от повторна поява на рака.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички