За първи път: Жена оглави саудитска банка, листвана на борсата


За първи път: Жена оглави саудитска банка, листвана на борсата
Снимка: iStock

2389

Новият изпълнителен директор на Samba Financial Group е жена. Назначението е историческо, защото така Рания Нашар става първата дама, която оглавява саудитска търговска банка, листвана на борсата.

Нашар е член на управителния съвет на подразделението на Samba за световните пазари и в пакистанското подразделение. Тя има близо 20-годишен опит в банковия сектор, съобщава Reuters.

Жените, на които в Саудитска Арабия е забранено да шофират и са обект на мъжко попечителство, заемат малко високопоставени постове във финансовия сектор.

Реформите, започнали в Саудитска Арабия миналата година, целят да направят икономиката по-ефективна и по-слабо зависима от износа на петрол. Те включват засилване на ролята на жените в икономиката.

Саудитската фондова борса назначи миналата седмица за свой ръководител за пръв път жена - Сара ал Сухайми, която беше първата жена - главен изпълнителен директор на саудитска инвестиционна банка, когато пое управлението на NCB Capital през 2014 година.

Саудитският суверенен фонд притежава дялове в големите компании и е в центъра на преструктурирането на икономиката. Той наема саудитски жени, които да помагат с управлението на активите, съобщиха източници, запознати с дейността му.

Плановете за реформи на Саудитска Арабия предвиждат през следващите години делът на жените като част от работната сила да достигне 30 процента спрямо сегашните 22 процента.

Samba е третата по активи банка в Саудитска Арабия.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички