Забранено е плажните надуваеми артикули да имат остри ръбове


Забранено е плажните надуваеми артикули да имат остри ръбове
Снимка: Pixabay

2503

Не се допускат остри ръбове и ъгли върху плажните надуваеми артикули. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов за изискванията за безопасност към надуваемите изделия по време на летния сезон, предаде "Фокус".

„Темата, особено сега, когато вече можем да кажем, че активният летен сезон е стартирал, е особено актуална. Ако трябва да съм по-конкретен специално за тази група артикули, мога да кажа следното: не се допускат остри ръбове и ъгли, а също различни щифтове и връзки в краищата на тези продукти. Тъй като те са надуваеми, съответните клапани за надуване не трябва да стърчат над определена височина. В случая 5 мм е въведеният стандарт над повърхността на изделието, когато то е надуто“, обясни Маргаритов.

По думите му за всички тези изисквания са правени многократно изпитвания, при които в реални условия са се установили и възможните опасности за живота и здравето и то предимно на децата и подрастващите.

„Ето защо тук освен тези чисто физически особености, трябва да посочим и изискванията за задължените предупредителни надписи. В нашия случай те трябва да са на български език и да съдържат информация относно това какви възрастови групи с какво тегло трябва да бъдат използващите тези артикули. Важно е да се постави и информация, че тези продукти сами по себе си не предпазват от удавяне, а че винаги трябва да се надуват напълно всички въздушни кухини, да се използват само под постоянно наблюдение от родителите. Винаги наблизо да има възрастен, който да е в готовност да реагира при необходимост“, коментира той.

Председателят на КЗП допълни, че има и още нещо, за което съветват експертите, но то не е задължително заложено в тези стандарти - а именно, че е по-добре да се предпочитат артикули в ярки цветове, за да може в случай, че за кратък период детето остане извън зрителния контрол на родителя, той бързо да може да идентифицира местонахождението преди да се е стигнало до някакъв сериозен инцидент.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички