Загубите при малините и къпините може да достигнат 50% заради студа

Загубите при малините и къпините може да достигнат 50% заради студа
Източник: Thinkstock

Заради студеното време загубите при малините и къпините тази година ще са между 30% и 50%. Това каза председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ) Божидар Петков за Фермер.БГ.

“През този период има опасност за малините, тъй като за разлика от другите овощни видове, те нямат дървесна маса и не са студоустойчиви. Малините са храсти, те първи измръзват при студено време. При -15 градуса до -17 градуса има загуби до 50% заради извързване на пъпките“, каза Петков.

По думите му резултатите от това какви поражения е нанесъл снегът ще станат ясни през пролетта.

„В моето стопанство вече се наблюдават измръзнали пъпчици. Когато те се докоснат се чувства, че са кухи, а на вид са покафенели. Спомням си, че преди 3 години имаше подобна зима и тогава при ягодоплодните и в частност при къпините имаше измръзване на 50%. През предходните 2 години станахме свидетели на топла зима и това спомогна за добрата реколта. Тази година, според мен, отново ще бъде тежка“, сподели председателят на БАМ.

При другите овощни видове начините за предпазване са много, но при летните малини за това не може да се говори, повече по темата обясни малинопроизводителят.

„Не може да се направи нищо за лятната малина, тъй като тя е на конструкция, а пръчките са вързани към нея. При лозите има начини за предпазване от измръзването, но за съжаление, при малините това е невъзможно“, коментира Божидар Петков.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.