Захариева: Болката на БСП е, че антикорупционният орган не се избира от президента


Захариева: Болката на БСП е, че антикорупционният орган не се избира от президента
Снимка: Пресцентър на МВнР

2065

"На българина му писна, когато има някакъв проблем, да се приеме нов закон и да се създаде нов орган и да се правят назначения. Аз като юрист се притеснявам от писането на законопроекти от политици, а не експерти, на коляно и преди изборите. Очевидно болката на БСП е, че КПКОНПИ се избира от НС, а не от президента. Важно е какви хора назначаваме и дали органът работи." Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева относно заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), което се проведе на 8 април.

"Наистина се учудих дали съм била на КСНС, след като чух думите на г-жа Нинова. КСНС може да препоръча решение, но не и да наложи такова", допълни още Захариева пред bTV.

Според нея антикорупционният орган е избран възможно най-легитимно. "Важното е да има механизми, за да сме сигурни, че КПКОНПИ работи безпристрастно. В НС има различни политически сили, там не са само управляващите. Има представителство на хората", каза още тя.

"От страна на ГЕРБ не е имало бранене на статуквото, нито обвинения към медиите. Когато излизат разкрития и съмнения за лоши практики срещу БСП, те призовават да започнат проверки от КПКОНПИ. Кога се вярва на този орган? Нашето предложение беше да се направи оценка на въздействието на органа. БСП предлагат нов закон. Аз разчитам като гражданин да не се стига до забавяне. За да махнем един човек, трябва да приемем нов закон ли? Затова е ниско доверието в институциите", допълни още Захариева.

По думите ѝ тонът на КСНС е бил нормален, не е имало нападки и груби реплики. 

"Президентът организира КСНС, но членовете на съвета решават кой да присъства. Не беше лошо да чуем представител на КПКОНПИ, за да чуем какво е свършил органът. Когато преди избори да кажеш, че отменяме закона и блокираме работата на този орган е странно. Законът е драконовски. Имаме гражданска конфискация. Има доста проверки, които се извършват и доста дела на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество. Такъв закон няма никъде другаде в Европа", коментира Екатерина Захариева.

Относно Апартаментгейт Захариева каза: "Не бива да забраняваме на семействата на политиците да работят. В противен случай няма да останат политици в България."

За себе си министърът уточни, че не си е купувала евтин имот: "Имотите на семейството ми са публични от 2009 година. Цените на част от имотите на колегите, действително изглеждат доста ниски. Нека да приключат проверките. Считам, че когато искаме да установим истината, трябва да оставим органите да си свършат работата. Много важно е правосъдието да се остави на спокойствие. Когато нашето правителство е приело редица постъпки и да бъдем обвинявани, че пазим статуквото, е меко казано несериозно. Премиерът е безкомпромисен."

Захариева информира и, че е отложено посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, което е било планирано за днес, 9 април. За момента не е уговорена друга дата.

Относно назначаването на Данаил Кирилов за министър на правосъдието външният ни министър заяви: "Това е предложение на премиера. Той е бил председател на правната комисия. Много тежка задача има. Трудно може министърът на правосъдието да влияе на правосъдната система, която зависи от съдебните институции".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички