Захариева: Българите на Острова ще получат постоянен статут за уседналост и при твърд Brexit

Захариева: Българите на Острова ще получат постоянен статут за уседналост и при твърд Brexit
Източник: БГНЕС

Всички български граждани, които живеят на територията на Великобритания, ще получат постоянен статут за уседналост дори и при твърд Brexit. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Мъгливи са нещата във Великобритания. Още от началото на започването на преговорите за Brexit има създадена междуведомствена група от българското правителство с участието на всички институции, в която винаги са се разглеждали възможните варианти. Но на никой – нито на Великобритания, нито на ЕС, не му се вярваше, че ще се стигне до най-лошия анализ. А сега това е доста вероятен сценарий. Чакаме в понеделник да разберем правителството на Великобритания какъв план Б ще обяви. Възможно е и отлагането на датата – колко ще бъде то, ще успее ли отново. Истината е, че тези 230 депутати, които гласуваха разликата против, са го направили с различни мотиви", допълни още министърът пред bTV.

Тя допълни, че има създадена междуведомствена група, чиито координаторите са директори на дирекции в МВнР, които отговарят директно за тази сфера.

"Един човек само няма как да вземе всичките решения без целият Министерски съвет да се подготви. Още през септември съм изпратила писмо до всички министри с призив да се готвят за най-лошия сценарий. Така че не е вярно, че не се готвим за него. Истината е, че всички сме подготвени за този вариант, но никой не може да каже какви точно ще са последиците", обясни Захариева.

Министърът припомни, че още през декември Тереза Мей обясни на европейските граждани, които живеят във Великобритания, че те ще запазят правата си такива, каквито са договорени със споразумението.

"Т.е. всички български граждани, които до Brexit живеят на територията на Великобритания, ще получат постоянен статут за уседналост дори и при твърд Brexit. Най-вероятно ще се наложи да си извадят биометрични паспорти и нека да не чакат за последния момент, въпреки че ще имат на разположение година и половина – две. Около 4000 са гражданите на Великобритания в България и и те ще могат да се регистрират и да продължат да живеят тук – те живеят добре тук и ние живеем добре с тях", обясни външният министър. По думите ѝ МВнР заедно с консулската служба в Лондон организират информационни кампании, за да информират гражданите там какво следва.

По отношение на предстоящите европейски и местни изброи в България Захариева посочи, че след Brexit най-вероятно ще бъде намален броят на избирателните секции за българите във Великобритания.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.