Законови промени ще "развържат ръцете" на ветеринарните власти

Законови промени ще
Източник: Pixabay

Подготвят се частични изменения на Закона за ветеринаро-медицинската дейност. До дни работната група ще представи своите предложения. Най-вероятно ще има поправки, които да развържат ръцете на компетентните органи да си свършат работата в ситуации като тази с чумата. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Янко Иванов пред БНР.

По думите му такива промени очевидно са необходими: "Тъй като и когато е бил подготвян самият закон, никой не е предполагал, че ще се изправим пред такива ситуации. Но очевидно е, че след като има прецеденти, това може да се повтори – да има рецидиви".

Според него е доказано, че чума е имало. "Това са факти, които няма как да се отрекат. Потвърдени резултати и от нашата, и от френската лаборатория, която не е някаква измислена лаборатория, а Европейската референтна лаборатория", коментира Янко Иванов.

Първият кръг проби бяха от трикилометровия участък от заразени зони и те бяха за наличие на вирус, припомни заместник-министърът. „Открихме го и се приложиха стандартните за тази болест мерки – унищожаването на инфектирани и контактни животни“. Вторият кръг от проби се отнася до 10-километровата зона извън заразените огнища. "Те са с цел първо да докажем дали са свободни от вирус, и второ, и ако се открият антитела, ще търсим дали има наличие на вирус", обясни Иванов.

Относно последиците от отказа на стопани на някои от стадата в Странджа да допуснат вземането на повторни проби, заместник-министърът посочи:

"21 дни след убиването на последното животно и завършването на заключителна дезинфекция е възможно фермите и стадата да се населят повторно. Няма как при наличие на стадо, за което не знаем какъв е здравният статус – дали е инфектирано или не, да се допусне населване отново. Тоест, те сега са причина да не може и другите стопани да населят своите ферми".

Мерките са много непопулярни, призна Янко Иванов, но, по думите му, "те целят да защитят интереса на обществото, а не на отделния стопанин". В момента, според зам.-министъра, е накърнен интересът на отделния стопанин, но "този стопанин започва да нарушава интереса на обществото".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.