Законът на Пеевски за медиите бе приет на първо четене

Законът на Пеевски за медиите бе приет на първо четене
Източник: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене днес медийния закон, чийто основен вносител е депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"За" гласуваха 92 народни представители, "против" бяха 12, а 28 се въздържаха. Подкрепата дойде от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти, а БСП и "Воля" бяха "против", предаде Actualno.com.

Става въпрос за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, с които да се задължи доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицата, които са го предоставили. Други текстове предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията.

По време на дебатите днес социалистът Антон Кутев заяви, че у нас има събиране на бизнес и политика. "Заради подписа на г-н Пеевски под закона няма да го подкрепя. Той цели единствено и само да изчисти образа на Делян Пеевски", категоричен беше Кутев.

"Има определени личности, които са формулирани като символи на смесването на бизнес и политика. Няма как да убедя нашите избиратели, че Пеевски не е символ на това", обяви социалистът.

Според него законопроектът е следващата крачка за разграждане на държавността. "С него ние казваме на българските граждани, че има хора в държавата, които въпреки тяхното мнение могат да правят каквото си поискат и никой в държавата, нито пък Народното събрание може по някакъв начин да реагира на техните изблици на налагане", каза още Кутев.

В защита на законопроекта се изказ Йордан Цонев. По думите му Пеевски не бил монополист и издател на всички медии. Според него проектът щял да покаже има ли монопол на медийния пазар.

"Законопроектът не е с имиджова цел. Пеевски не защитава бизнеса си с работата си в парламента", категоричен беше Цонев. Свидетелство за това били внесените от него закони, които били изцяло в интерес на българското общество.

"Законопроектът е в правилната посока", заяви още Йордан Цонев, като добави, че неприемането на закона обслужвало фалшивите новини. "Това е много смела законодателна инициатива на господин Пеевски, мен и моите колеги", категоричен бе той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.