Зам.-кметът на София смята, че недоволството от ремонтите е и политическа атака


Зам.-кметът на София смята, че недоволството от ремонтите е и политическа атака
Снимка: БГНЕС

2606

Заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев съзря политическа атака в недоволството от вида на ремонтираните участъци в центъра на София. Търсим основи в политическата обстановка в нашето общество, като имаме предвид, че политически сили коментираха", бяха думите му.

Самият той призна, че за първи път видял плочките в неделя (30 септември). На въпрос дали видяното му харесва Крусев отговори за bTV, че обектът не е завършен и когато бъде завършен ще даде мнение. 

При показването на снимка, на която се виждат криво наредени плочки, Крусев предположи, че това е направено набързо, за да бъдат облекчени пешеходците за временното им преминаване. Освен това той допълни, че наклон трябва да има заради водоотвеждането. 

Относно пространството пред църквата "Св. Седмочисленици", Крусев уточни, че обектът е бил труден, тъй като имало 10 дни през юли, в които валяло, а там имало много преплетени комуникации.

В отговор на въпрос дали ще си подаде оставката, Крусев каза, че не вижда как това би помогнало за изпълнението на обекта.

Според архитект Иво Пантелеев, който е автор на проекта за ремонт на "Граф Игнатиев", настилката пред църквата е част от концепцията на проект. Той уточни, че площад с подобни плочи има в Германия. Пантелеев добави, че посипката, която се използва в Западна Европа, не е удачна у нас заради силно замърсената среда, а фугите позволявали дрениране на водата.

Той беше категоричен, че видяното до момента му харесва: "Важното е цялото, което е съвкупност от части. В момента сме на 25% от целия процес относно настилките. Съчувствам на изпълнителя, че се нагърбил с тази задача. Със сигурност има неща, които не се харесват, но те са по-малкия процент."

Архитект Пантелеев сподели още, че негови колеги са изразили положително мнение за визията на пространството пред църквата "Св. Седмочисленици".

В завършен проект могат да се намерят деформации. Столична община обаче ще си иска изпълнение на качеството, което сме поискали проекта. Ако има разминавания, ще се налагат глоби, докато изпълнението не е качествено. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който напомни, че за ремонта на "Граф Игнатиев" се работи от 5 години.

Конкретно за пресичането на плочки по диагонали – т.нар. растери, където свързването на плочките е направено с павета, Здравков беше дипломатичен – ако някъде не е както е по проект, отговорността е на изпълнителя. Когато стане готов крайният продукт, да коментираме отново, отправи апел архитектът пред Нова телевизия, който уточни, че един незавършен проект можел да изглежда много лошо. Той напомни и друго – глобата за забавяне след крайния срок е 240 000 лева на ден, а за неизпълнение на проект – милиони!

Относно площада пред църквата "Св. Седмочисленици" главният архитект на София коментира, че проектът бил „изключително консервативен” и нямало залитане. На такъв фон изпъкват съседните сгради, каза още той. И увери, че като бил завършен проектът – с озеленяване, с разполагане на пейки, фокусът щял да бъде съвсем различен. "Когато едно нещо е незавършено и почнеш да го коментираш из социалните мрежи, естествено ще се получи ефект "уау". Апелирам тежестта на коментарите да идва при изготвяне на проектите", подчерта Здравков. И завърши с позиция, че било жалко, че кметицата Йорданка Фандъкова не била похвалена, че намерила 20 млн. лева за ремонта.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички