Зам-министър: Взети са предепидемични мерки за морбили


Зам-министър: Взети са предепидемични мерки за морбили
Снимка: БГНЕС

2519

Взети са всички предепидемични мерки за морбили, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред Нова телевизия. Изотопът е важен, тъй като спомага за установяването на стадия на заболяването.

„Подготвено е разкриването на нови отделения, ако има нужда от повече легла за децата. Има ваксини за морбили и който иска може да му направят имунизация. Даже активно се препоръчва и се минава през кварталите и се правят имунизации, там, където се очаква, че не се имунизирани. /…/ Предприемат се всички мерки – локализират се областите, в които има най-много заразени”, поясни заместник-министърът.

Д-р Пенков обяви, че на предстоящия Надзорен съвет на НЗОК ще предложи отпадане на лимитите за педиатрията.

„Новата педиатрична болница ще бъде по чл. 5, т.е. собственост на Министерството на здравеопазването и ще бъде осигурен бюджет за нея и нейното безпрепятствено функциониране.

„Всяко едно такова преобразуване минава през ликвидация. Не е лесен процесът. Педиатрите алармират хората и с тези протести искат да обърнат вниманието върху себе си и върху проблемите в детското здравеопазване и са абсолютно прави. Не трябва да има лимит в детското здравеопазване, майчиното и детското здравеопазване трябва да бъде основен приоритет, както е и до момента. Според справка в НЗОК те не са достигнали лимита си, не са дали искане за разширяване на дейност, а има опции и това да се случи”, обясни той.

Д-р Пенков обяви и, че продължават преговорите с производителя и търговеца на изотопите, с които се установява дали има метастази при онкологичните заболявания, за да може да издължи необходимите количества, които има по стария договор, който изтече.

„Готови сме да подпомогнем всеки, които иска да регистрира подобно лекарство, за да може да бъде в полза на хората”, заяви още той и добави, че са направени срещи с всички национални консултанти и е изготвено указание към регионалните здравни инспекции и болниците с клиниките по онкология, с което се препоръчва алтернатива.

По повод на идеята за разходоефективността на лекарствата, при която Касата ще заплаща определени лекарства, само ако са най-евтиният възможен вариант, д-р Пенков коментира: „Почти целият свят започва да се ориентира към плащане на резултат. Това е доста сложна работа и трябва да се определят критериите за това как ще оценим резултата. Второ – трябва да се сравнят терапии, които са сравними и да се види какъв резултатът и за какво време. Тогава вече се прави анализ и той би бил препоръчителен”.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички