Зам.-председател на КРИБ вижда чужд интерес към икономиката ни


Зам.-председател на КРИБ вижда чужд интерес към икономиката ни
Снимка: iStock/Guliver

3582

България има достатъчно подготвени кадри и добър бизнес климат. Така зам.-председателят на КРИБ Боряна Манолова коментира защо изведнъж големи инвестиции като тази за завода на Volskwagen не идват лесно при нас.

Попитана от Нова телевизия обаче защо тогава чуждите инвеститори у нас се оплакват от липсата на квалифицирана работна ръка, тя се съгласи, че България се е превърнала в „търсач на таланти”. И даде пример със Siemens и условията там – защото най-важното за нея било да се инвестира в хората.

Манолова, която управлява българското звено на Siemens, даде примери за доброто развитие на икономиката ни от гледна точка чужди инвеститори - "Дънди Прешъс Металс" откри нова мина в Крумовград и Coca Cola откри производствена мощност в Благоевград.

Може би мащабът на пазара в Турция привлича повече Volkswagen, предположи зам.-председателят на КРИБ. Тя допълни, че негативни ефекти за инвестиции са задаващата се рецесия в европейската икономика.

Киберсигурността

Манолова подчерта, че кибератаките са една от големите опасности в световен мащаб. "Никой не е застрахован", каза тя. И даде пример за харта за обединение на световно ниво на бизнеса за защита от хакерски атаки.

"Трябва ни специално законодателство, което да ни предпазва", изрично заяви зам.-председателят на КРИБ по въпроса с киберсигурността.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички