Зам.-шеф на "Росатом": За АЕЦ "Белене" е подходящ унгарският модел на АЕЦ "Пакш 2"


Зам.-шеф на "Росатом": За АЕЦ "Белене" е подходящ унгарският модел на АЕЦ "Пакш 2"
Снимка: БГНЕС

3033

Унгарският модел, по който се изгражда АЕЦ „Пакш 2", би бил подходящ и при изграждането на АЕЦ „Белене“. „Росатом“ е готов да участва като строител на АЕЦ „Белене“ при всички варианти, а като инвеститор – зависи от условията и модела, които е избрало българското правителство. Това заяви пред български журналисти първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров, предаде БГНЕС.

По думите на Комаров „Росатом“ при всички случаи е готов да окаже подкрепа и да участва в проекта АЕЦ "Белене" по начин, който ще бъде удобен за българското правителство.

"В момента се намираме в Унгария, където изграждаме АЕЦ „Пакш“ 2 въз основа на междуправителствено споразумение. Източникът за финансиране е държавен кредит. В Турция, която е съсед на България, ние сме инвеститор и сами влагаме пари. Всеки от тези проекти се нуждае от структуриране, определени условия и отношения. Всичко зависи много силно от това какви цели си поставя българското правителство", заяви той.

За Унгария най-важното е евтината електроенергия, която позволява да се развива националната икономика, да има конкурентноспособно производство, което да консумира тази електроенергия. Те искат да бъдат конкурентноспособни на пазара за сметка на евтиния ток. Това е тяхната главна цел, по тази причина те избраха пътя на междудържавния кредит. Нека бъдем честни от икономическа гледна точка това е най-изгодният вариант. Той предоставя възможност да се получи кредит при най-евтината лихва. Това е възможност да се получи кредит за възможно най-дълъг период, да не бъде обслужван по време на строителството на самата електроцентрала, да бъде изплащан, когато тя вече е завършена, от доходите, които идват от продажбата на нейното електричество. От икономическа гледна точка това е най-добрият вариант, но има и други", допълни Комаров.

Според него "най-перспективният и правилен вариант за България е да тръгне по пътя, по който пое Унгария."

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички