Заместник-министър и още лица с изгодни апартаменти от "Артекс"


Заместник-министър и още лица с изгодни апартаменти от "Артекс"
Снимка: БГНЕС

3439

Още две имена се появиха в сагата "Апартаментгейт". Оказва се, че заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, бившият председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков и членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Гергана Мутафова също са се сдобили с доста изгодни апартаменти. Това става ясно от публикация на сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

Зам.-енергийният министър Красимир Първанов (на снимката) си е купил апартамент на вече много известната улица "Тинтява" - малко над 149 кв. метра, заедно с два гаража – 31 кв. метра и почти 19 кв. метра, като е платил малко над 240 хил. лева, което значи само по 616 евро на квадрат. На "Тинтява" жилище от "Артекс" си е купил и Вежди Рашидов.

Първанов нашумя покрай аферата АЕЦ "Белене" - той беше бивш изпълнителен директор на НЕК, а всички големи работодателски организации се обединиха срещу кандидатурата му за зам.-министър. Причината – подписване на споразумение за "Белене" (анекс 12), който стана едно от основанията България да бъде осъдена да плати 620 млн. евро на Русия. Анексът очертава конкретни финансови ангажименти по проекта от НЕК. Заради въпросния подпис под анекса Първанов беше уволнен по времето на първото правителство на Бойко Борисов.

Второто по-известно име е това на бившия председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Той е успял да се сдобие с апартамент за 682 евро на квадратен метър от "Артекс". И отново жилището е на ул. "Тинтява" - то е голямо малко над 132 квадрата, като общата сума е почти 200 хил. лева.

Сред интересните имена е и това на Гергана Мутафова, която е член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Мутафова беше избрана от парламентарната квота като лично предложение на Цветан Цветанов през септември 2017 г. Тя е купила жилище в сградата, където апартамент има и подалата оставка като правосъден министър Цецка Цачева. Апартаментът обаче е струвал по-скъпо на Мутафова – 1147 евро на квадратен метър т.е. общо взето двойно по-скъпо от този на Цачева, който излиза по 590 евро на квадрат. Жилището на Мутафова е и най-малкото от трите изброени – малко под 117 кв. метра, а общо е платила малко над 327 хил. лева.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички