Запасите от петрол може да изчерпат още през 2020 г.


Запасите от петрол може да изчерпат още през 2020 г.
Снимка: Getty Images

2217

Мнозина може да не планират покупката на електрически автомобил, но съвсем скоро въпросът за алтернативните горива ще изплува на дневен ред без възможност за отлагане.

Съгласно последните прогнози на Международната агенция по енергетика (МАЕ) запасите от петрол ще се изчерпат по-рано от очакваното и още след няколко години цените на бензина и дизела ще поскъпнат чувствително, пише германският вестник Die Welt, цитиран от "Фокус".

„Условията на пазара сега изглеждат значително по-различни от преди една година“, заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, имайки предвид неотдавнашната промяна в стратегията на ОПЕК.

Организацията на страните производителки на петрол в продължение на години бe настроенa на максимална продукция, за да задържи пазарния дял на американските производители на шистов петрол. В резултат глобалните цени на петрола паднаха до нива под 30 долара за барел.

Но с евтиния петрол е свършено, тъй като миналата година ОПЕК се съгласи да наложи ограничение на производството. Недостигът означава, че цените на петрола вече се повишават значително и в момента възлизат на около 55 долара за барел. Въпреки това цените все още са доста под върховете от 125 долара за барел, регистрирани през 2011 г. и 2012 г. Въпреки това, увеличението на цените се очаква да продължи в най-скоро време.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички