Заплатите в света с най-бавен ръст от 10 г. насам

Заплатите в света с най-бавен ръст от 10 г. насам
Източник: Thinkstock

Ръстът на заплатите през 2017 г. се забави до най-ниския си темп от 2008 г., годината на финансовата криза, въпреки солидния икономически растеж и намаляването на безработицата в големите икономики. Това съобщиха от Международната организация на труда (МОТ) в понеделник.

Най-новият доклад за заплатите в световен мащаб от агенцията на Организацията на обединените нации също така установи, че жените по света продължават да бъдат платени с около 20% по-малко от мъжете.

Въз основа на данни от 136 страни МОТ заяви, че ръстът на заплатите е спаднал от 2,4% през 2016 г. до едва 1,8% през миналата година, предава БГНЕС.

Но перспективите за работниците са по-мрачни, когато от тези пресмятания бъде изваден Китай, чието огромно население и постоянно нарастващите заплати оказват силно влияние върху данните.

Оставяйки Китай на страна се оказва, че заплатите са нараснали само с 1,1% през миналата година, в сравнение с 1,8% през 2016 г.

В съответствие с последните тенденции в доклада се подчертават и значителните разлики между развиващите се страни и страните с високи доходи.

Сред тези, които МОТ нарича "нововъзникващите и развиващи се икономики Г-20", заплатите почти са се утроили през последните 20 години, включително са имали ръст от 4,3% през миналата година.

Но в напредналите страни от Г-20 заплатите са се повишили с оскъдните девет процента през последните две десетилетия и само с 0,04 на сто през 2017 г.

Тези числа, в контекста на нарастващия икономически растеж и намаляването на безработицата в страните с високи доходи, са "озадачаващи", заяви генералният директор на МОТ, Гай Райдър, в изявление.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.