Започва ли търговска война между Япония и Южна Корея?

Започва ли търговска война между Япония и Южна Корея?
Източник: iStock

Япония заяви, че ще премахне Южна Корея от "белия списък" на предпочитани експортни партньори - ход, за който Сеул предупреди, че ще има "сериозни последици" за връзките и сигурността между съюзниците на САЩ.

Японският министър на търговията обяви мярката, след като миналия месец Токио наложи ограничения за износ на три продукта, ключови за производството на чипове за смартфони в Южна Корея, поради конфликт на интереси между двете страни.

По-късно от Сеул заявиха, че Южна Корея ще отговори "строго" на решението на Япония, предаде БГНЕС. Южнокорейците вече подадоха жалба срещу съседите си в Световната търговска организация.

"Изразяваме дълбоко съжаление за решението на кабинета на Абе", заяви Ко Мин-Джун, говорител на президентската Синя къща. "Нашето правителство ще отговори строго на несправедливото решение на Япония", се казва още в официалното изявление на южнокорейските власти.

Въведените през миналия месец от Япония ограниченията върху износа на материали, използвани при производството на чипове и дисплеи, вбесиха Сеул.

Решението беше взето, след като през октомври 2018 г. върховен съд в Южна Корея постанови японски компании да компенсират южнокорейците заради принудителния труд по време на японската колонизация на Корейския полуостров в периода 1910-1945 г.

САЩ обеща да обеща да посредничи между двете страни, но без да се намесва в спора им.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.