Започва строежът на третия лъч на метрото в София


Започва строежът на третия лъч на метрото в София
Снимка: БГНЕС

3131

Нови тапи предстоят в София. Започва разкопаването за строежа на третия лъч на метрото. В същото време се очаква да станат повече местата с платено паркиране. Идеята е да се разшири зелената зона в цяла София  и така платените места да се увеличат с още 10 000. Това ще се случва поетапно. 

В кварталите със сериозен трафик  ще се направят около 3000 платени паркоместа.

„Първо ще улесни живущите. Второ, това е единственият начин физически да свалим колите от тротоарите и да има ежедневен и постоянен контрол над паркирането, тоест да въведем ред. Няма друг вариант”, коментира пред Нова телевизия Любомир Дреков, кмет на район „Лозенец”.

Освен в „Лозенец”, кметовете на още няколко квартала са поискали въвеждане на Зелена зона. Това са части от районите „Средец” и „Оборище”. Зелена зона ще има и в „Красно село” и „Студентски град”.

Редът в паркирането се чака през пролетта. Но тогава идва друг проблем - строежа на третата линия на метрото. Вече започна строителството на една от метростанциите между кварталите „Хаджи Димитър” и „Сухата река”. Променя се и движението по булевард „Владимир Вазов”. Тази станция ще е готова през есента на 2019 г., заедно с останалите 11, които се строят по третия метролъч.

„Само по линия три ще бъдат над 150 000 души дневно”, заяви Ангел Джоргов, експерт „Инвеститорски контрол“ към „Метрополитен” ЕАД. Около някои от метростанциите също се обмисля регулиране на движението със зони за платено паркиране.

Платен става и паркингът около Националният стадион „Васил Левски”. В момента там има възможност за паркиране на около 350 автомобили, но експертите са изчислили, че там сега спират около 700 коли. Столичният общински съвет предстои да реши дали и там да се въведе зелена зона или просто да бъде платен паркинг.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички