Заподозреният за отравянето на Гебрев бил в хотел до фирмата му


Заподозреният за отравянето на Гебрев бил в хотел до фирмата му
Снимка: БГНЕС

1683

Следите на агента, който през 2018 г. е засечен и при отравянето с препарата “Новичок” в Англия на бившия офицер от руското разузнаване и британски шпионин Сергей Скрипал, започнаха да се заличават масирано от Русия.

Стая номер 305 в софийския хотел “Орбита” е била наета през 2015 г. от агента на ГРУ, известен под псевдонима Сергей Федотов - точно в близост до офисите на компанията на Емилиян Гебрев "Емко". По-късно става ясно, че камери са заснели руснака и в автомобил на паркинга пред хотелския обект, в който е бил разположен и офисът на оръжейния търговец Гебрев. Данните са от съвместно разследване на българските и английските служби, пише в. "24 часа". Припомняме, че то стартира заради предположения за евентуална връзка между отравянето на Гебрев преди около четири години и това на руския агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

Разследващите вече разполагат с видеозаписи, на кадрите от които се вижда и автомобил, нает от агента на ГРУ, който влиза в България под името Сергей Федотов. Разследването установило, че руснакът е прекарал доста голяма част от време, за да събира данни и информация за ежедневието на българския оръжеен търговец. Гебрев е бил атакуван, а не се е натровил с инсектициди от рукола или кафето в дома си, каквито бяха някои от версиите, посочва достоверен източник, който твърди, че разследването вече е сигурно в това твърдение.

Предположенията са, че атаката на руснаците е била извършена заради война за пазари. Една от основните версии, по които работят разследващите, е сделка в Украйна за над 1 000 000 евро. Тя била сключена малко преди Гебрев да бъде натровен с инсектициди през 2015 г.

Другото предположение, по което се работи, е, че отравянето не е извършено от руски служби, а от техни агенти по частна поръчка. Като причина се описва, че Гебрев вероятно е изместил руски оръжейни търговци от крупни сделки в Индия, Африка и Афганистан.

Междувременно, стана ясно, че Русия заличава всякакви следи от дейността на агента на ГРУ Сергей Федотов. Постепенно започнали да изчезват документи, както на реалния човек, така и на фалшивата му самоличност. Оказало се, че влизането на Федотов в България през март и април 2015 г. съвпада и с взривове във ВМЗ Сопот. Тази информация обяви бившият военен министър Бойко Ноев. "При инцидента имаше жертви, а една от версиите за случилото се бе саботаж на конкуренцията", припомни той. Сегашният министър Красимир Каракачанов обаче категорично отрече при взривовете в Сопот да е имало руска намеса. Той посочи също, че България не възнамерява да води преговори с Русия за оръжейни лицензи.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички