Запорираха имуществото на Трайчо Трайков

Запорираха имуществото на Трайчо Трайков
Източник: БГНЕС

Софийският градски съд е запорирал имущество на бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, който сега е общински съветник в София. Това е станало по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), като лично председателят ѝ Пламен Георгиев съобщи това пред Нова телевизия.

"Приключи проверката срещу Трайчо Трайков. Има несъответствие от 2.4 млн. лв. за 10-годишен период. До петък той трябва да декларира откъде има тези над 2 млн. лв. Това са пари, които лицето е използвало за купуване на недвижими имоти и борсова активност. Има запорирани два недвижими имота, студио, банкови сметки, акции и дялове", коментира Георгиев.

Проверката е започнала в началото на 2017-а и е заради обвинението за приватизация на по-ниска от пазарната цена на държавната една трета от акциите на енергийния оператор ЕВН. Сделката беше сключена, когато Трайков беше министър. Заведеното дело обаче бе върнато на прокуратурата от специализирания съд за доразследване.

В момента тече 14-дневен срок, в който Трайков трябва да представи декларация пред КПКОНПИ за произхода на въпросните близо 2.4 млн. лв. Политикът има и един месец за възражения. Трайков трябва да докаже пред антикорупционния орган законността на доходите си. Ако не успее, комисията ще пристъпи към отнемане на запорираното имущество.

Какво каза Георгиев по случаите със семейство Арабаджиеви и Миню Стайков прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.