Заявления за участие в проекта АЕЦ "Белене" ще се приемат от май


Заявления за участие в проекта АЕЦ "Белене" ще се приемат от май
Снимка: БГНЕС

2792

Потенциалните стратегически инвеститори ще могат да подават заявление за участие в процедурата за проекта АЕЦ „Белене“ през май, когато тя ще бъде публикувана в официалния вестник на Европейския съюз, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор стартира, но официалният срок за подаване на заявление започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на Европейския съюз. Очакваме тя да бъде публикувана в началото на месец май и срокът е 90 дни“, отбеляза тя, цитирана от БНР.

Теменужка Петкова участва в международния форум „Атомекспо“, който се провежда в руския курорт Сочи. В рамките на събитието тя ще има срещи с компаниите, които до този момент са проявили интерес към АЕЦ „Белене“ - руската „Росатом“, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Илектрик“. Тя ще се срещне и с министъра на иновациите на Сърбия Ненад Попович.

„Знаете, че възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ ние разглеждаме като проект, който ще има регионално значение. Поради тази причина ще проведем среща и с колегата от Сърбия, за да можем да видим каква е възможността евентуално сръбски компании да участват като страни по договори за изкупуване на електрическа енергия или под друга форма, такава, каквато процедурата за избор на инвеститор, стратегически инвеститор, предполага“, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

И унгарски компании имат интерес към АЕЦ „Белене“, каза днес в Сочи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Той отказа подробности с аргумента, че ще се срещне с тях през следващата седмица: „Проявиха интерес, ходиха на площадката на „Белене“ и другата седмица имаме среща с тях за въпроси към нас по процедурата“.

В момента в света се строят 55 нови атомни реактори, като 9 от тях са в страни, които досега не са развивали ядрена енергетика, посочи директорът на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг на откриването на „Атомекспо“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички