Засега малко хора предпочитат да им изчисляват пенсията и за осигуровки преди 2000 година


Засега малко хора предпочитат да им изчисляват пенсията и за осигуровки преди 2000 година
Снимка: iStock/Guliver

2571

Около 7% от новите пенсионери ще получават пенсия, изчислена по старата методика, защото тя е по-изгодна от новата формула, въведена тази година. Това става ясно от статистика, разпространена от Националния осигурителен институт (НСИ) и цитирана от в. "Сега".

Хората, които се пенсионират след 31 декември 2018 г., имат право да избират между старата и новата методика за изчисление на индивидуалния коефициент. Правото на избор бе допуснато извънредно, след като очаквания за много ощетени създадоха напрежение по-рано през годината. Това право ще съществува до 1 януари 2023 година.

От 1 януари тази година пенсиите се изчисляват на базата на внасяните след 2000 година осигуровки, като не се вземат предвид трите най-благоприятни години отпреди 1997 година, както беше досега, нито се взема предвид какво е внасяно като осигуровки за съответния пенсионер между 1997 и 1999 година. Идеята за промяната беше да не търсят хората стари документи от заличени фирми, в които някога са работили, а и да се избегнат злоупотребите с надути заплати на шефове на фалирали банки и източени фирми, осигурявали се на твърде високи суми в годините, в които таван на пенсията не е съществувал. НОИ обаче прогнозира, че около 30% от новите пенсионери ще получат по-нисък индивидуален коефициент по новата формула. След обществено недоволство и по нареждане на премиера Бойко Борисов управляващите дадоха възможност за избор на новите пенсионери.

От началото на годината около 52 000 лица са подали заявления за отпускане на лична пенсия, свързана с трудова дейност, съобщи вчера НОИ. От хората, които са започнали тази процедура между 1 януари и 3 май 2019 година, когато се въведе избор на методика, около 2200 души са се възползвали от правото си да поискат еднократно преизчисляване по старата формула. Отделно 1433 от подалите заявление след 4 май също са избрали старата методика със стаж отпреди 2000 година, става ясно от информация, предоставена на "24 часа". Това означава, че към момента старата методика е по-благоприятна за около 7% от новите пенсионери.

Последната прогноза на НОИ бе, че около 75 000 души ще се пенсионират тази година с лична пенсия за трудова дейност.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички