Защо CV-то не е най-важното за кандидата за работа


Защо CV-то не е най-важното за кандидата за работа
Снимка: iStock/Guliver

4633

В днешно време мениджърите продължават да използват малко старомодния метод за селекция на кандидати за работа чрез автобиографиите им. Истината обаче е, че трябва да се обръща повече внимание на личността зад CV-то, ако искате да сте сигурни, че наемате точния човек. От FastCompany посочват няколко причини, поради които автобиографията не е най-важното.

1. Много CV-та са пълни с измислици

Според скорошно прочуване, проведено от OfficeTeam, 46% от работещите в САЩ казват, че познават човек, който е лъгал или използвал преувеличения в своята автобиография. В коя сфера смятате, че може да бъде приет за приемлив процес на вземане на решения, който крие подобен риск? Най-вероятно няма такава.

2. CV-тата не казват нищо за личността на кандидата

Автобиографиите съдържат основно информация за миналото на човека. Когато тази информация е вярна, тя може да ви покаже професионалния път, които е изминал кандидатът за работа. Това, което тя не може да ви покаже, е кой той всъщност и още по-малко какъв ще стане в бъдеще. Според експертът в лидерството Марк Мърфи, поведенческите нагласи и навици могат да бъдат далеч по-ефективен измерител за бъдещият успех в работата отколкото техническите умения и познания.

3. Личностният подбор може да донесе повече дивиденти за компанията

От FastCompany дават пример с един универсален магазин, които страдал от сериозни финансови проблеми заради несъответствия между неговите профилите на наетите от него служители. След обстоен анализ и сравнение между характеристиките на най-слабо представящите се служители и тези на най-добрите продавачи, компанията създава алгоритъм, базиран на 40 личностни черти, характерни в по-голяма степен за най-можещите работници. Една година, след като компанията започнала да назначава само хора, отговарящи на поне 60% от характеристиките, които включва алгоритъма, приходите, генерирани от нейните продавачи, са нараснали с 11%.

 

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички