Защо Facebook ви показва точно тези реклами?


Защо Facebook ви показва точно тези реклами?
Снимка: iStock/Guliver

2033

Използването на Facebook е необходимо, полезно и забавно, но не се заблуждавайте - в замяна вие позволявате на мрежата да ви следи и да дава информация на рекламодателите. Благодарение на активността ви, до вас достигат реклами, които се предполага, че ще ви заинтересуват. Не можете да се откажете от рекламите. Можете обаче да разберете защо Facebook ви показва точно тези, които виждате.

Facebook събира информация за потребителите си по 3 начина:

- чрез данните, която ние директно даваме за себе си (име, възраст, семейно положение, родителски статус, къде живеем, работа, училище и т.н.);

- чрез това, което правим в сайта – нещата, които „харесваме“; снимките, които споделяме; групите, към които се присъединяваме; линковете, върху които кликваме;

- чрез информацията от „бисквитките“ на сайтове, която Facebook чете и използва.

За да сте наясно колко знае Facebook за вас и за да разберете защо виждате именно тези реклами, трябва да направите използвате инструмента Ad Preferences. Ето как:

1. Насочете се към вашата Facebook емисия новини. Задръжте мишката върху някоя реклама, която виждате отдясно, намерете малкото "х" в десния ѝ ъгъл, и кликнете върху него. Може и да потърсите реклама в новинарския си поток и да намерете малката стрелка сочеща надолу, след което да кликнете върху нея. 

2. В падащото меню намерете опцията „Why am I seeing this?“ и кликнете върху нея. Там ще намерите линк към страницата „Ad Preferences“, откъдето можете и да кажете на Facebook да спре да показва реклами от определен рекламодател. Това обаче не означава, че Facebook ще спре да ви показва реклами или че ще ги ограничи.

3. Кликнете върху „Manage Your Ad Preferences“. Ще се отвори списък с информация за вас, която влияе на това какви реклами виждате.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички