Защо Стивън Хокинг така и не получи Нобелова награда?

Защо Стивън Хокинг така и не получи Нобелова награда?
Източник: Getty Images/Guliver

Професор Стивън Хокинг, който почина на 14 март на 76-годишна възраст, бе смятан от мнозина за един от най-великите умове на нашето време.

Астрофизикът бе легенда в сферата на космологията. Най-известен бе с изследванията и теориите си за черните дупки и относителността, довели до революция в начина, по който виждаме Вселената. Работата му със сър Роджър Пенроуз по общата теория на относителността на Айнщайн показа, че съществува начало на космоса и времето - големият взрив - както и край, чрез черните дупки. 

През 1974 година Хокинг доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като "лъчение на Хокинг". Изчислява и максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.

14 забележителни цитата на Стивън Хокинг, които трябва да помним

Вселената загуби един от най-великите си умове. Британският физик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст в дома...

Въпреки славата му и големия му принос към теоретичната физика, най-престижната научна награда в света така и не бе присъдена на британеца. Защо той не получи Нобелова награда?

Отговорът - за разлика от астрофизиката - е съвсем прост.

Мъск праща кораб на Марс още през 2019 г.

Изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Илън Мъск планира да прати космически кораб до Марс още в първата половин...

Теоретичните научни открития трябва да бъдат потвърдени от наблюдавани данни, за да бъдат наградени с Нобелова награда. А не е никак лесно да наблюдаваш черна дупка. Необходими са десетилетия за построяването на техника и инструменти, които да тестват теориите на Хокинг. Нека припомним, че теорията на Айнщайн за гравитационните вълни в Космоса, създадена от него през 20-те години на миналия век, бе доказана чак през 2016 г.

Специално за "лъчението на Хокинг" например още дори не е напълно създадена технология, която да изследва радиацията, предизвикваща изчезването на черни дупки. Създаването ѝ ще отнеме години и ще струва милиони, но чак тогава твърденията на учения ще бъдат окончателно потвърдени.

Макар Хокинг да си отиде от този свят без Нобелова награда, той допринесе изключително много за развитието на науката и не на последно място я популяризира сред няколко поколения. Постиженията му със сигурност няма да бъдат забравени.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 6

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
 • r-z-r_Fup

  r-z-r_Fup
  Приветствуем Вас, предлагаем Вам профессиональное продвижение Вашего сайта, о нас http://r-z-r.ru/rackrutka_cayta.html

 • DanielSwofe

  DanielSwofe
  если у тебя не находится одного виртуального сервера, то могу дать виртуальная инфраструктура с подходящей конфигурацией. настрою Вы станете больше зарабатывать. Подобрано самое лучшее оборудование под сервера. Напишите в скайп seo pro1 Пишите промо код Алексей 980 висенНие скидки 20% Какой сервер вам нужен и я его настрою. Стоимость сервера доступная и дорогая. Пишите в скайп менеджер ответит на ваши вопросы Если скайп не подходит предоставим другие контакты

 • mebel_wer

  mebel_wer
  Модульная мебель для кухни Красногорск http://kuhninazakaz.info/page/modulnaya-mebel-dlya-kuhni-krasnogorsk/ .

 • taxi-vovrema.info

  taxi-vovrema.info
  такси во внуково недорого люберцы http://taxi-vovrema.info/page/taksi-vo-vnukovo-nedorogo-lyubertsi/ .

 • Caseywek

  Caseywek
  Авто юрист телефон http://avtouris.info/page/avto-yurist-telefon/ .

 • abba-trans.com

  abba-trans.com
  Заказ автобуса электросталь контраст http://abba-trans.com/page/zakaz-avtobusa-elektrostal-kontrast/ .