Защо акциите на Tesla полетяха в небесата?


Защо акциите на Tesla полетяха в небесата?
Снимка: Tesla

7012

Акциите на Tesla преживяват невиждан възход, като се повишиха над 900 долара в предварителната борсова търговия във вторник. Поредният скок с 16% идва след силния понеделник, когато ценните книжа поскъпнаха с 20%. Акциите вече растат в 7 поредни дни, впечатлявайки анализаторите, пише Bloomberg.

Това е най-големият скок на акциите на Tesla в последните 7 години, като от началото на годината те са поскъпнали с 86%. Само преди седмица ценните книжа на компанията на Мъск се търгуваха по 560 долара.

Миналата седмица Tesla за пръв път излезе на печалба, което вдъхнови инвеститорите и сериозно повиши пазарната ѝ стойност до над 140 млрд. долара. Анализаторите също приеха положителните новини и бързо повишиха ценовата си цел за акциите, която се нареди сред най-високите на Уолстрийт.

Те очакват продължителен растеж на приходите от Model S и Model X, както и силно търсене на новия Model 3. Благодарение на новата фабрика в Шанхай, компанията увеличи производствения си капацитет и си постави амбициозна цел - да произведе над 500 000 коли през тази година. Производството на следващия ѝ модел - компактния всъдеход Model Y върви по-бързо от очакваното.

Въпреки трудностите в миналото, очаква Tesla "да се възползва от господстващото си положение в индустрията на електромобили и да подобри производителността през 2020 г. и след това", смята анализаторът Бил Селески от Argus Research, цитиран от Market Watch.

Благодарение на добрите резултати компанията на Мъск получава достъп до капитал, който може да използва за изплащане на дълговете ѝ (малко над 13.4 млрд. долара според финансовия ѝ отчет).

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички