Защо днес храните имат много по-дълги срокове на годност, отколкото в миналото?


Защо днес храните имат много по-дълги срокове на годност, отколкото в миналото?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

5201

Защо срокът на годност на хранителните продукти в суперите днес е много различен от този преди 20 - 30 години? При някои продукти промяната е драстична.

Киселото мляко например от миналото в стъклените бурканчета издържаше 3 дни, а киселото мляко в пластмасовите кофички днес издържа около 20 дни. Сиренето от краве мляко, което купуваме от магазините, има срок на годност близо 12 месеца, а кашкавалът – 10 месеца. Месото – охладеното в опаковки и каймата, също издържат доста по дълго днес, колкото издържаха преди години. Ако се зачетем в етикетите обаче, ще видим и доста консерванти

Бизнесът твърди, че по-дългият срок на годност на продуктите се дължи на развитието на технологиите, според потребителите храните са все по-малко натурални.

Всъщност срокът на годност се определя най-точно в лаборатория. При сиренето и киселото мляко най-важен е показателят за киселинност. Колкото по-кисело става млякото, толкова по-цветна става пробата.

„От едното време, за което говорим, нещата са се променили и развили, включително са се развили технологиите за производство на храни. Подобрило се е качеството на суровото мляко – това означава по-добра хигиена и намаляване на микроорганизмите и това говори за намален брой микроорганизми на старта на производство”, коментира Кремена Стоева от Агенцията по храните пред bTV.

По думите на Светла Чамова от Съюза по хранителна промишленост опаковката е нещо, които помага на продуктите – запазва вкусът и качеството им по-дълго.

Въпреки гласуваните законови промени, с които беше премахнато ДДС върху хранителните продукти с изтичащ срок на годност, които бъдат дарени, все още се изхвърля много храна.

Около 670 хил. тона храна се изхвърлят на година в цялата страна. Само един голям магазин в София изхвърля на седмица по около 500 кг. хранителни продукти с изтекъл срок на годност.

Всъщност най-голям процент от тези 670 хил. тона се изхвърлят от домакинствата – 43%, следват магазините и ресторантите – 33% и производителите – 22%.

Промените, с които дарените хранителни продукти се освобождават от ДДС, са в сила от скоро – от началото на април, затова е рано да се говори за ефекта от тази мярка, коментира Цанка Миланова, директор на Българската хранителна банка.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички